До новин

Колишній власник Брокбізнесбанку забрав із збанкрутілого банку Курченка 63 кг золота

03 жовтня, 2016
Резонансні справи
Колишній власник Брокбізнесбанку забрав із збанкрутілого банку Курченка 63 кг золота

Суд залишив у власності колишнього власника Брокбізнесбанку Олександра Буряка понад 63 кг золотих злитків, які виступали забезпеченням за кредитними договорами на майже 3 мільйони євро.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Наші гроші».

Як свідчить постанова Окружного адмінсуду Києва від 13 вересня, у 2007, 2008 і 2011 роках Брокбізнесбанк відкрив ТОВ «Еліт» кредитні лінії на суму 2,96 млн євро терміном до березня 2014 року. Поручителем за цими кредитами в 2011 році став Буряк, який передав у заставу банку золоті злитки в кількості 2050 тройських унцій (1 тройська унція дорівнює приблизно 31 граму).

Представники Брокбізнесбанку і Буряк 4 лютого 2014 року розірвали договір застави. Однак 16 січня 2016 року уповноважений Фонду гарантування вкладів Олександр Курінний повідомив про нікчемність правочину, яким розірвано договір застави.

Буряк звернувся до суду, який задовольнив його позов. Суд зазначив, що Курінний не навів підстав для визнання вищезгаданої угоди - нікчемною.

Крім того, процедура виводу «Брокбізнесбанку» з ринку та здійснення в ньому тимчасової адміністрації тривала з 3 березня по 2 червня 2014 року. А з 11 червня почалася ліквідація банку. Згідно із законом «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», уповноважений повинен був перевірити договори банку, укладених протягом року до введення тимчасової адміністрації, протягом першого місяця діяльності цієї адміністрації. Однак повідомлення про нікчемність правочину від 4 лютого 2014 року було складено в той час, коли «Брокбізнесбанк» вже перебував у стадії ліквідації.

Також суд зазначає, що не отримав належних доказів того, що Буряк є пов'язаною з Брокбізнесбанком особою, і розірвання договору застави загрожує інтересам вкладників.

За інформацією видання, по двох із зазначених кредитних договорів є рішення судів 2015 року, за яким з ТОВ «Еліт» на користь Брокбізнесбанку стягнуто 556 тисяч євро і 1,96 млн гривень заборгованості та штрафів за кредитом 2008 року, а також 1,91 млн євро і 4,41 млн гривень боргу та штрафів за кредитом 2011 року. Щодо стягнення боргів за кредитом 2007 даних у держреєстрі немає. Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Фонд гарантування вкладів продасть офіси Брокбізнесбанку і Єврогазбанку.

Коментарі
Додати коментар