До новин

Загадкові депозити МТС: як НБУ через банкрутство «Дельти» втратив застав на 450 мільйонів

05 жовтня, 2016
Резонансні справи
Загадкові депозити МТС: як НБУ через банкрутство «Дельти» втратив застав на 450 мільйонів

Компанія МТС мала в Дельта Банку великий депозит, в результаті його переуступки за сумнівними рішеннями судів один з великих боржників банку домігся права не погашати свій кредит, який був у заставі з рефінансування від НБУ.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Економічну правду».

Компанія МТС мала депозит у розмірі близько 1,5 млрд грн у Дельта Банку. В результаті його переуступки і сумнівних судових рішень один з великих боржників банку зміг домогтися права не погашати свій кредит. Кредит був у заставі за рефінансування від НБУ. Якщо рішення суду не зможуть скасувати, то «Дельта» може понести збитки в розмірі близько 450 млн грн. А це вже загрожує тим, що він не розрахується з НБУ з рефінансування.

Зважаючи на судові розгляди, що зараз відбуваються між МТС та Платину Банком, експерти визнають, що насторожує не тільки вибір банків для розміщення депозитів, але і те, що потім відбувається з депозитами мобільного оператора.

«Коли такі випадки виникають систематично, виникає питання не тільки про ефективність внутрішніх систем прийняття рішень та адекватності системи корпоративного управління, але і про наявність мінімально прийнятного контролю: системи ризик-менеджменту, ієрархії прийняття рішень, лімітів відповідальності», — говорить фінансовий аналітик Іван Угляниця.

За його словами, навіть якщо припустити, що помилки були допущені керівництвом компанії навмисне, розмір, публічний статус, наявність зовнішніх контролів (акціонери, директора, зовнішні інвестори, групи інтересів всередині компанії) повинні забезпечувати хоча б мінімальний контроль, який сильно ускладнив таке багаторазове повторення однієї і тієї ж «помилки».

Після того, як у Дельта Банку була відібрана ліцензія, його кредитори, серед яких була МТС, почали подавати вимоги до банку для появи в списку акцептованих вимог кредиторів.

МТС в цей список не заявилася. Виходячи з релізу Фонду гарантування вкладів, замість неї прийшла фінансова компанія «Акорд», якій нібито мобільний оператор переуступив право вимоги боргу.

Дельта Банк повідомив про неможливість такої переуступки прав вимог, але компанія МТС все одно не заявилася як кредитор і втратила право вимагати з банку свій депозит.

«Ні оператор, ні фінансова компанія не є кредиторами АТ «Дельта Банк», оскільки згідно з нормами закону «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» вимоги, не включені до реєстру акцептованих вимог кредиторів, задоволенню в ліквідаційній процедурі не підлягають і вважаються погашеними», — йдеться в релізі ФГВФО.

До недавнього часу фірма «Акорд» була нічим не примітна. Проте в кінці 2015 року вона стала фігурувати в ЗМІ як компанія, з допомогою якої були виведені десятки мільйонів гривень з держпідприємства «Укрспирт».

За яких обставин сталася переуступка депозиту МТС на користь «Акорду», в МТС пояснити не змогли. ФК «Акорд», незважаючи на відсутність у списку акцептованих вимог кредиторів, відступила частину вимог на користь групи боржників банку: ТОВ «Кавицький» і кількох пов'язаних фізосіб.

ТОВ «Кавицький» являє собою одну з найбільших в Україні мереж магазинів, яка відома як «Хелен Марлен груп». Компанія була закредитована в Дельта Банку.

«Загальна заборгованість по їх іпотечних кредитам, забезпеченням за якими виступали високоліквідні об'єкти нерухомості, становить близько 450 млн грн», — йдеться в релізі ФГВФО.

Коментарі
Додати коментар