До новин

В Україні стартували курси навчання приватних виконавців

24 жовтня, 2016
Події
В Україні стартували курси навчання приватних виконавців

Благодійна організація «Центр комерційного права» спільно з Міністерством юстиції України розпочали навчання осіб, що готуються працювати приватними виконавцями.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на прес-службу Центру.

Перший семінар-практикум зібрав понад 70 учасників, які отримали знання, що допоможуть їм опанувати майбутню професію.

Першого дня доповідачі семінару ознайомили учасників з основами майбутньої професії. Зокрема, експерт Центру Ігор Ніколаєв розповів про статус приватного виконавця (далі – ПВ) та принципи його діяльності. У своєму виступі він наголосив, що дуже важливо усвідомлювати, що професія приватного виконавця матиме публічний статус, тому ПВ зобов’язані вживати всіх необхідних заходів для запобігання та усунення конфлікту інтересів. Майбутні представники нової професії повинні усвідомлювати, що їхнє головне завдання – не отримання прибутку, а своєчасне, повне та неупереджене примусове виконання судових рішень, за яке вони і отримуватимуть справедливу винагороду.

Детальний огляд запобігання корупції та конфлікту інтересів у діяльності приватного виконавця у своїй доповіді зробив Олександр Вінніков, експерт з питань запобігання та протидії корупції. За словами учасника семінару адвоката АО «Адвокатська компанія «Наталія Субота і партнери» Андрія Нечипоренко, це дозволило більш широко поглянути на питання діяльності приватного виконавця та усвідомити, які «підводні течії» чекають на представників цієї професії. Великий інтерес у учасників викликав виступ директора Українського центру медіації Галини Єрьоменко. Вона розповіла про інструменти медіації, які ПВ зможуть використовувати для того, щоб повною мірою задовольнити інтереси як кредитора, так і боржника.

Про умови навчання майбутніх приватних виконавців розповів перший заступник директора Інституту права та післядипломної освіти Міністерства юстиції України Дмитро Журавльов. Зокрема, він повідомив, що навчальна програма для осіб, які готуються стати приватними виконавцями, вже готова і найближчим часом має бути узгоджена Міністерством юстиції. Триватиме навчання один місяць, після чого потрібно буде скласти кваліфікаційний іспит, який буде проводитись у формі автоматизованого анонімного тестування. Про початок прийому заявок на навчання буде офіційно повідомлено на сайті Інституту.  Крім того, пан Журавльов розповів як організувати офіс приватного виконавця та налагодити його щоденну роботу.

Експерт з виконавчого провадження Олексій Соломко у своїй доповіді ознайомив учасників з особливостями виконавчого провадження, а також розповів, на яке майно може бути звернено стягнення, як накладати арешт на майно, а також забезпечити його вилучення та збереження. А директор державного підприємства «СЕТАМ» Міністерства юстиції України Віктор Вишньов розповів про правила реалізації майна боржника через електронний аукціон, а також як забезпечити продаж майна за найвищою ціною. Зокрема, доповідач звернув увагу на те, що не останню роль у цьому відіграє коректний та детальний опис виставленого на продаж товару. Тому потрібно вказувати не лише вид та вартість майна, але і його стан, розміри, призначення, переваги тощо.

Другий день семінару проходив у ДП «Національні інформаційні системи», де учасники ознайомились з роботою Єдиних державних реєстрів та мали можливість потренуватись у складанні автоматизованого анонімного тестування.

Директор Центру Валентина Данішевська відзначила, що отримані знання допоможуть учасникам відповісти на надзвичайно важливі питання: «Чому я хочу стати приватним виконавцем? І чи готовий я для цього?»

Коментарі
Додати коментар