До новин

Арбітражні керуючі – потенційні підозрювані

11 листопада, 2016
Події
Арбітражні керуючі – потенційні підозрювані

У Києві відбулося відкрите засідання Комітету з конкурсного права та Комітету з кримінального та кримінально-процесуального права «Асоціації правників України» на тему: «Захист арбітражних керуючих в кримінальних провадженнях».

Про це повідомляє журналіст інформаційного порталу Банкрутство & Ліквідація.

Під час зустрічі учасники засідання обговорили, зокрема, які категорії кримінальних справ найбільш актуальні серед арбітражних керуючих та які є законодавчі гарантії незалежності діяльності арбітражних керуючих. Крім того, було розглянуто реальні кейси арбітражних керуючих, які стикалися з тиском шляхом відкриття кримінальних справ.

«Арбітражні керуючи мають пам’ятати – вони потенційні підозрювані, тому що їхня робота пов’язана з підвищеними кримінально-правовими ризиками. Рано чи пізно до них прийдуть. Кожен з них, виходячи вранці з дому, точно не впевнений, що сьогодні він не проведе ніч у райвідділі. Тому кожен з арбітражних керуючих має бути завбачливим. Моя порада –фіксуйте кожен свій крок протоколами. Це дуже допомагає», - радить старший партнер в «Солодко й партнери» Євген Солодко.

На переконання присутніх на засіданні кримінальне переслідування арбітражного керуючого дуже часто робиться з корисливих мотивів.

«Обшуки та допити арбітражного керуючого по відкритому на нього кримінальному провадженню часто має стратегічне завдання вибити цього арбітражного зі справи. Щоб він витрачав свій час та сили на виконання якихось формальних речей, а не займався своїми професійними обов’язками», - припустив в.о. директора Департаменту з питань судової роботи та банкрутства Міністерства юстиції Юрій Моісєєв.

Підтримує цю думку й партнер адвокатської компанії «Соколовський і Партнери» Владислав Філатов: «Це найважча частина роботи арбітражного керуючого, коли він відчуває моральний тиск з боку правоохоронних органів, які проводять у нього вдома та офісі обшуки, викликають на допити та інше. В таких умовах йому дуже важко виконувати свою роботу, адже він знаходиться в пригніченому моральному стані».

Наразі арбітражний керуючий, член Дисциплінарної комісії арбітражних керуючих при Міністерстві юстиції України Микола Занько вважає, що професіонали ринку повинні поєднатися та зробити все від них залежне, аби винні у випадках безпідставного та замовного кримінального переслідування арбітражних керуючих понесли відповідальність.

Завершуючи роботу засідання, голова Комітету з конкурсного права АПУ Ірина Сербін запропонувала до кінця 2016 року створити Єдиний центр надання правової допомоги в кримінальних провадженнях проти арбітражних керуючих.

Коментарі
Додати коментар