До новин

Сергій Боярчуков: Україні потрібен новий закон про банкрутство та ліквідацію підприємств

21 листопада, 2016
Події
Сергій Боярчуков: Україні потрібен новий закон про банкрутство та ліквідацію підприємств

Законодавство, яке стосується діяльності арбітражних керуючих, банкрутства та ліквідації підприємств, потребує значного вдосконалення.

Про це заявив партнер ЮК «Алєксєєв, Боярчуков та партнери» Сергій Боярчуков під час ІІ Форуму з конкурсного права: «Стягнення. Реструктуризація. Банкрутство», проведеного Асоціацією правників України, повідомляє журналіст інформаційного порталу Банкрутство & Ліквідація

«Україні потрібен новий сучасний закон щодо банкрутства та ліквідації. Нинішній закон дуже недолугий, не відповідає нашим реаліям. При цьому практики ринку гостро потребують цих законодавчих змін. І оскільки їх немає, нам доводиться користуватися здоровим глуздом», - зазначив пан Боярчуков.

У якості прикладу юрист навів законодавчу норму щодо обмеження терміну ліквідації підприємств.

«У законі є чітко обмежений термін ліквідаційної процедури. Він нереальний, занадто короткий. Неможливо його витримати, але ніхто не застосовує санкцій проти арбітражних керуючих або суддів за затягування ліквідаційної процедури», - підкреслив партнер.

При цьому, за словами Сергія Боярчукова, потрібні законодавчі зміни і у плані регулювання діяльності арбітражних керуючих.

«На даний момент на законодавчому рівні не прозвучало нічого. Була певна революція, коли вийшло нове положення про автоматизований вибір арбітражних керуючих. Це ускладнило призначення кредиторами або іншими зацікавленими особами якихось підконтрольних керуючих. Це - дуже прогресивний крок», - заявив Боярчуков.

Також юрист зазначив, що у законодавстві є спірна норма, що скасовує категорії арбітражних керуючих.

«Мені як арбітражному керуючому п'ятої категорії ця позиція здається спірною. Звичайно, той, хто має ліцензію, довів, що він має право цим займатися, що знає арбітражне законодавство. Але має бути градація. Адже одна справа - ліквідувати приватне підприємство, у якого було 2-3 господарські операції і 3-4 кредитора, і зовсім інше - великі відкриті акціонерні товариства. Для цього необхідно мати певні навички», - резюмував Сергій Боярчуков.

Нагадаємо, 18 листопада відбувся ІІ Форум з конкурсного права, проведений Асоціацією правників України. Під час Форуму було розглянуто три аспекти конкурсного процесу: стягнення, банкрутство та реструктуризація.

Коментарі
Додати коментар