До новин

Суд заарештував низку активів «Карпатигазу»

30 листопада, 2016
Резонансні справи
Суд заарештував низку активів «Карпатигазу»

Печерський районний суд Києва заарештував 7 дожимних компресорних станцій, які належать ТОВ «Карпатигаз» в рамках договору про спільну діяльність з держкомпанією «Укргазвидобування».

Про це йдеться у відповідній судовій ухвалі від 18 листопада 2016 року, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

Як зазначається, заарештовано також обладнання ще трьох ДКС, запланованих до будівництва: Червонодонецьку (Харківська область) Машівську, Чутівську (Полтавська область) та Битків-Бабчинську (Івано-Франківська область).

«Досудовим слідством встановлено, що в період з 25 лютого 2011 року по 1 липня 2016 року посадові особи «Укргазвидобування», діючи за попередньою змовою з посадовими особами ТОВ «Карпатигаз», зловживаючи службовим становищем, виконуючи зобов'язання за договором про спільну діяльність №3, добули з свердловин «УГВ» природний газ загальним обсягом 2,930 млрд куб., газового конденсату 124 тис. 350,493 тонн і нафти 78 тис. 315,985 тонн, які в подальшому привласнили, чим завдали збитків державному бюджету в сумі 626,527 млн грн», - йдеться у матеріалах справи.

Серед інших звинувачень прокуратури на адресу посадових осіб «Карпатигаз» - продаж в 2013 році продукції в Україні через товарні біржі з заниженням податкових зобов'язань з ПДВ на 20,25 млн грн, податкові порушення при операціях з контрагентами в 2011-2013 роках, які призвели до несплаті 0,33 млн грн податку на прибуток та 26,3 млн грн плати за надра з видобутого газу.

Прокуратура нагадує, що договір про спільну діяльність (ДСД №3) був підписаний у березні 2002 року і спочатку передбачав діяльність на свердловині №36 Летнянского газового родовища, проте в лютому 2011 року було укладено додаткову угоду, якою до цього договору була залучена шведська Misen Energy АВ, з 2010 року стала власником «Карпатигаз». Надалі іншими додаткову угоду обсяг спільної діяльності значно розширився.

Misen Energy в біржовому повідомленні у вівторок повідомила своїх акціонерів про факт цього арешту.

Компанія підкреслила, що своєю ухвалою суд не накладає ніяких обмежень на використання активів спільної діяльності і, таким чином, арешт не впливає на повсякденну роботу.

У Misen Energy запевнили, що «Карпатигаз» оскаржить ухвалу суду.

Раніше низка українських ЗМІ повідомляли, що «Укргазвидобування» ініціювало арбітражний розгляд справи щодо розірвання договору про спільну діяльність між ТОВ «Карпатигаз» і компанією «Місен Ентерпрайзіс АБ». «Карпатигаз» в публікаціях ЗМІ пов'язують з Юрієм Бойком та Дмитром Фірташем. У самій компанії наполягають, що її акціонером є публічна шведська компанія Misen Energy АВ.

Коментарі
Додати коментар