До новин

Яценюк заявив, що Україні дешевше закрити нерентабельні шахти і дати шахтарям з них фінансову допомогу

29 квітня, 2015
Банкрутство підприємств
Яценюк заявив, що Україні дешевше закрити нерентабельні шахти і дати шахтарям з них фінансову допомогу

На території, яку контролює Україна, залишилося 35 шахт, на яких працює близько 50 тисяч робітників, при цьому економічно ефективних шахт залишилося дуже мало.

Про це в інтерв'ю «5 каналу» повідомив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк, інформує інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

«У вугільній галузі нам необхідно прийняти кілька рішень. Перше - це ціна вугілля. Собівартість на окремих шахтах становить 1700-2100 гривень, а на економічно невигідних шахтах - взагалі 4000 гривень за тонну. Ми не можемо собі дозволити тримати такі шахти», - заявив він.

Як зазначив прем'єр-міністр, уряд планує провести реформування всіх шахт. Для перспективних шахт необхідні інвестиції, щоб зробити додаткові проходки і збільшити обсяг видобутку, внаслідок чого вугілля стане дешевше. Частину шахт потрібно законсервувати, тому що на сьогоднішній день вони економічно неефективні, але мають необхідні запаси. Інші шахти, які знаходяться на межі банкрутства, потрібно закрити, вважає Яценюк.

«Нам дешевше їх закрити і дати людям відповідну фінансову допомогу, забезпечити роботою, зробити соціальний пакет, ніж утримувати ці шахти», - продовжив він.

Частина шахт уряд пропонує приватизувати. Відповідну програму планують затвердити на засіданні Кабміну.

При цьому він вважає, що будь-які спроби дестабілізувати ситуацію в країні, в тому числі з використанням протестних акцій, потрібно негайно припиняти.

«Будь-які спроби дестабілізації ситуації в країні, в тому числі і за рахунок шахтарів, повинні бути припинені», - заявив прем'єр.

За словами Яценюка, найкращий спосіб припинити ці спроби - це погасити борги по зарплаті, пояснити, як надалі буде реформуватися вугільна галузь, і обговорювати шляхи реформування з представниками галузі.

Коментарі
Додати коментар