До новин

Уряд заблокував роботу підприємства «Біофарма»

15 травня, 2015
Резонансні справи
Уряд заблокував роботу підприємства «Біофарма»

Кабінет міністрів України заблокував роботу білоцерківського фармакологічного підприємства «Біофарма».

Про це заявив на прес-конференції голова правління компанії Олександр Маковський, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на РБК Україна.

За його словами, «Біофарма» зупиняє виробництво ліків через блокування експортних контрактів урядом України, а готова продукція на складах може бути утилізована.

«Зараз на складах підприємства накопичилися значні залишки препаратів з плазми крові, вартість яких становить 4 млн дол. Протягом наступних 7 днів ми будемо змушені зупинити виробництво і утилізувати цю продукцію, оскільки її неможливо буде продати або переробити для іншого ринку збуту до закінчення терміну придатності», - пояснив Маковський.

В Україні, на думку МОЗ, потреби в препараті немає: «Біофарма» пропонує подвоїти випуск і зупинити всі контракти, в разі необхідності країні великої кількості препаратів крові або загрози виникнення дефіциту. Але, за інформацією відомства, в закладах охорони здоров'я та центрах служби крові створений майже річний запас плазми крові і розчину альбуміну.

За словами Маковського, на фоні регулярних декларацій Президента і уряду про залучення інвестицій в Україну, і необхідності стимулювання експорту, силова зупинка «живого» підприємства виглядає, як мінімум, дивно. «Нам незрозуміла позиція уряду, який закликає українські компанії розвивати експортні ринки, а потім не видає дозвіл на здійснення контрактів. Ми уклали угоди з партнерами в Монголії, В'єтнамі, Азербайджані, Казахстані і Білорусі на суму 7,5 млн дол, але нам вже дев'ятий місяць не дають дозволу на експорт, а іноземні торговельні партнери погрожують штрафними санкціями», - стверджує Маковський.

Іноземними акціонерами ЗАТ «Біофарма» є голландський інвестиційний банк FMO і американська компанія Horizon Capital, яку, як відомо, очолювала нинішній міністр фінансів Наталя Яресько.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, збитки «Фармації» у 2014 році склали 21,7 млн грн.
Коментарі
Додати коментар