До новин

«Нафтогаз» у європейських судах добиватиметься арешту активів «Газпрому» через борги

10 квітня, 2018
Резонансні справи
«Нафтогаз» у європейських судах добиватиметься арешту активів «Газпрому» через борги

НАК «Нафтогаз України» планує звернутися з позовами до європейських судів, аби арештувати активи російської компанії «Газпром», оскільки та не виконує рішення Стокгольмського арбітражу щодо виплати 2,56 млрд доларів.

Про це в інтерв'ю агентству Reuters у Брюсселі заявив комерційний директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на DW.

«Нам зрозуміло, що вони цього не зроблять, тому ми почнемо арештовувати газ та інші активи «Газпрому» в Європі, не в Україні. Ми підемо у суди в Європі», - зазначив Вітренко.

Він додав, що «Нафтогаз» не намагатиметься заволодіти російським газом, який транспортується українською газотранспортною системою (ГТС) до європейських клієнтів «Газпрому».

«Ми не хочемо створювати жодної політичної неоднозначності тут, в ЄС, що Україна не є надійною транзитною державою», - підкреслив Вітренко.

Також він припустив, що «Газпром» може повністю припинити транзит газу Україною у 2020 році, переспрямувавши його новими газопроводами. На думку Вітренка, «Путін хоче покарати Україну», а тому може вдатися до такого кроку.

28 лютого Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги Нафтогазу щодо компенсації за недопоставлені Газпромом обсяги газу для транзиту.

За рішенням Стокгольмського арбітражу, «Нафтогаз» домігся компенсації у сумі 4,63 млрд доларів за недопоставку Газпромом погоджених обсягів газу для транзиту. За результатами двох арбітражних проваджень у Стокгольмі Газпром має сплатити 2,56 млрд доларів на користь Нафтогазу.

Пізніше стало відомо, що «Газпром» подав апеляцію на рішення Стокгольмського арбітражу у справі про постачання газу, у справі про транзит апеляція буде подана до кінця березня 2018 року.

Також повідомлялося, що Міністерство юстиції України розробило план, за допомогою якого планує стягнути з російського Газпрому 2,6 мільярда доларів за рішенням Стокгольмського арбітражу.

Наприкінці березня заступник голови правління Газпрому Олександр Медведєв заявив, що «Газпром» і «Нафтогаз України» почали переговори про розірвання контрактів на поставку і транзит газу.

У Нафтогазі заявили, що «Газпром» продовжує відмовлятися від виконання остаточних та зобов’язуючих рішення арбітрів у двох комерційних суперечках із «Нафтогазом» та запропонував внести зміни до контрактів або розірвати їх – і таким чином скасувати рішення трибуналу.

Як повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, Мін'юст розробив план, як стягнути з «Газпрому» $2,6 мільярда.

Коментарі
Додати коментар