До новин

Почалося банкрутство колишнього власника супермаркетів «Перекресток»

27 травня, 2015
Банкрутство підприємств
Почалося банкрутство колишнього власника супермаркетів «Перекресток»

Суд почав у травні процес банкрутства компанії «Ікс 5 Рітейл Груп Україна», яка до минулого року володіла мережею супермаркетів «Перекресток» і була дочірньою структурою фірми Х5 Retail Group (Нідерланди), підконтрольної російському консорціуму «Альфа-Груп» Михайла Фрідмана.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

У нашій країні росіяни почали бізнес в 2005 році, коли купили п'ять супермаркетів мережі «Спар-Україна». Протягом наступних кількох років «Ікс 5 Рітейл Груп Україна» збільшила кількість своїх магазинів в країні (переважно в Києві) до 12, які забезпечили їй за підсумками 2013 року збиток на рівні 45 млн грн.

Тоді ж росіяни, які сконцентрували основні зусилля на освоєнні ринку своєї країни, де під їхнім управлінням перебуває понад 4,5 тис. магазинів з річною виручкою понад 10 млрд доларів, вирішили позбутися українського бізнесу.

Пошуки покупця на дюжину магазинів в Україні завершилися в березні минулого року продажем права оренди приміщень, обладнання та товарних залишків магазинів під управлінням «Ікс 5 Рітейл Груп Україна» дніпропетровському рітейлеру Varus Руслана Шостака.

«Це не основний актив, і рішення продати пов'язане з фокусом на основному бізнесі на території Росії і триваючим перетворенням», - вказали представники продавця.

Незабаром після цього нечисленні магазини «Перекресток» були перейменовані в Varus, а з «дочкою» X5 Retail Group почали відбуватися дивні речі. 100% акцій «Ікс 5 Рітейл Груп Україна» були переоформлені з гібралтарської Perekrestok Hol­dings Limited, що офіційно входить в структуру X5 Retail Group, на панамську Kewilart Inc. А в квітні українська компанія взагалі була перереєстрована на маловідомого молдаванина Дениса Кіосе. Одночасно з цим «Ікс 5 Рітейл Груп Україна» змінила місце реєстрації, переїхавши з Києва до Запоріжжя.

Такій реорганізації не зраділи численні постачальники, з якими екс-власник магазинів «Перекресток» забув розрахуватися. Компанії, серед яких «Кока-Кола Беверіджиз Україна Лімітед», київський завод «Росинка», концерн «Хлібпром», м'ясна фабрика «Фаворит Плюс», «Торгова фірма «Рудь», м'ясокомбінат «Ятрань» та інші структури, затіяли судові тяганини та, починаючи з минулого року, виграли кілька десятків процесів про стягнення коштів з боржника.

Однак довести вердикти до логічного завершення не вдалося - кілька днів тому з подачі маловідомої дніпропетровської компанії «Віверо» стартував процес банкрутства «Ікс 5 Рітейл Груп Україна». При цьому є підстави підозрювати, що ініціатор цього процесу - близький до боржника, оскільки «Віверо» викупив право вимоги боргу у одного з постачальників - Антонівського м'ясокомбінату - на суму 530 тис. грн у травні минулого року, тобто вже після фактичного перетворення екс-ритейлера на «пустушку».

За даними декількох джерел, на сьогоднішній день загальна заборгованість «Ікс 5 Рітейл Груп Україна» перед постачальниками наближається до позначки 50 млн грн. При цьому шансів на те, що їм вдасться повернути свої гроші, небагато. По-перше, у боржника вже майже не залишилося активів. А по-друге, шанси очолити комітет кредиторів є тільки у структур Михайла Фрідмана і, насамперед, у Альфа-Банку, який і досі веде розрахунково-касове обслуговування компанії. Тож, швидше за все, процес банкрутства завершиться ліквідацією боржника і списанням його боргів.

Коментарі
Додати коментар