До новин

НБУ послабив вимоги щодо звітності банків

12 червня, 2018
Законодавство
НБУ послабив вимоги щодо звітності банків

Національний банк (НБУ) змінив форму Звіту з питань управління ризиками у сфері фінансового моніторингу та періодичність її подачі – з щоквартальної на щорічну, та запровадив запровадив новий порядок дій у разі виявлення під час виїзної перевірки схем проведення ризикових фінансових операцій.

Про це йдеться у повідомленні на сайті регулятора, пише інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

Як зазначається, відповідні зміни до Положення про порядок організації та проведення перевірок з питань запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення внесено постановою Правління НБУ від 5 червня 2018 року № 59, яка набирає чинності з 9 червня 2018 року.

«Новий формат звітності дозволить більш якісно оцінити створену банком систему управління ризиками», – зазначає прес-служба Центробанку.

Водночас, банки України мають подати до НБУ звіт з питань управління ризиками у сфері фінансового моніторингу за перше півріччя 2018 року до 16 липня 2018 року (включно).

Крім того, Нацбанк запровадив новий порядок дій у разі виявлення під час виїзної перевірки схем проведення ризикових фінансових операцій, висновок щодо відповідності чи невідповідності яких вимогам законодавства не може бути сформульований у довідці про виїзну перевірку (без проведення додаткових консультацій).
«Відтепер  у такій довідці детально описуватиметься суть виявлених фінансових операцій з докладною констатацією відповідних фактів. А копії документів, що засвідчують такі факти, долучатимуться до матеріалів перевірки», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, у подальшому перевірка виявлених фактів буде продовжена у безвиїзному порядку.

Як зазначається у тексті Постанови, контроль за її виконанням покладено на заступника Голови Національного банку України Катерину Рожкову.

Коментарі
Додати коментар