До статей

Найгучніші банкрутства лютого 2021 року

03 березня, 2021
Журналістські статті
Найгучніші банкрутства лютого 2021 року

Інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» розпочинає цикл щомісячних статей про найгучніші справи у сфері банкрутства – як про порушення справ, так і про ліквідацію підприємств.

Компанію, що ошукала Hyundai Corporation на $6,6 млн, визнано банкрутом

Господарський суд Івано-Франківської області визнав банкрутом ТОВ «Компанія Рона» та відкрив ліквідаційну процедуру. При цьому суд визнав вимоги до цієї компанії цілої низки кредиторів, зокрема: компанії Hyundai Corporation — на 214,4 млн грн, Укрексімбанку — на 158 млн грн, ПУМБ — 140,9 млн грн, Альфа-Банку — 281,2 млн грн, Сбербанку — 133 млн грн, а також Головного управління ДПС в Івано-Франківській області — на 11,7 млн грн.

Компанія «Рона» стала «відомою» у грудні 2017 р., коли з'ясувалось, що вказані кредитори постраждали через її діяльність. Вона отримувала кредити та міжнародні контракти на постачання товару, але поручителями по кредитах та контрактах були компанії, що існували лише на папері.

Загальна сума збитків кредиторів оцінювалась тоді у $30 млн, зокрема, компанії Hyundai Corporation — $6,6 млн і EUR1,2 млн, «Укрсоцбанку» — $6 млн.

Відкрито справу проти ще однієї компанії з групи «Континіум»

Господарський суд Волинської області 28 січня відкрив провадження у справі про банкрутство ТОВ «ВОГ Рітейл». Кредитором, який ініціював банкрутство, було ТОВ «ТБ Сад» з вимогами на суму 168,9 млн грн.

Бенефіціарами ТОВ «ВОГ Рітейл» є Степан Івахів, Сергій Лагур і нащадки покійного депутата Верховної Ради Ігоря Єремеєва. Цим фізичним особам належить група «Континіум», серед активів якої — мережа автозаправних станцій WOG.

Ще у жовтні минулого року той же Господарський суд Волинської області відкрив провадження в справі про банкрутство іншої компанії з цієї групи — ТОВ «ВОГ Трейдинг», бенефіціарами якої є ті ж Івахів, Лагур та діти Ігоря Єремеєва. При цьому кредиторами «ВОГ Трейдинг» є компанії, пов’язані з групою «Континіум»: ТОВ «ВОГ Рітейл» з вимогами на 1,6 млрд грн, ТОВ «Нафтотрейд Ресурс» — вимоги на 730,6 млн грн, та ТОВ «ВОГ Трейд» — на 382,8 млн грн.

Але, крім того, кредиторами ТОВ «ВОГ Трейдинг» є і компанії, пов'язані з Дмитром Фірташем — «Концерн Стирол» (з вимогами на 599 млн грн), «Укргаз-Енерго» (446,5 млн грн), «Юкрейніан Кемікал Продактс» (70,6 млн грн).

Ще два роки тому Group DF Дмитра Фірташа публічно заявляла про те, що компанії, що опікуються мережею АЗС WOG, заборгували їм $460 млн.

Костянтин Жеваго банкротить компанію «Укренергозбут», що була замішана у скандалі з «Укртрансгазом»

5 лютого Господарський суд Рівненської області відкрив провадження в справі про банкрутство ПрАТ «Укренергозбут», ініціатором справи було ТОВ «Газотурбінні технології».

Свого часу «Укренергозбут» було позичальником у банку «Фінанси та кредит», який належав Жеваго, а поручителем по кредитах у банку було ПрАТ «Росава», яке теж пов'язано з цим бізнесменом, і яке теж знаходиться у процедурі банкрутства. Також «Укренергозбут» фігурувало у кримінальних справах щодо виведення коштів рефінансування з банку «Фінанси та кредит».

Крім того, компанія «Укренергозбут» була одним з фігурантів недавнього скандалу довкола державної компанії «Укртрансгаз», яка була оператором української газотранспортної системи. Ще у 2000 р. Арбітражний суд м. Києва зобов’язав цю держкомпанію поставити 305 млн куб м газу споживачам «Укренергозбуту», а у 2018 р «Укренергозбут» продала право вимоги до «Укртрансгазу» ТОВ «Фінансова компанія «Фін-Інвест». На початку минулого року «Укртрансгаз» повідомляв, що приватні виконавці відкрили провадження щодо стягнення з держкомпанії 2,3 млрд грн, але у листопаді суд затвердив мирову угоду між «Укртрансгазом», «Укренергозбутом» та фінкомпанією «Фін-Інвест».

Але незадовго до укладання мирової угоди прес-служба Костянтина Жеваго запевняла, що компанія-бенефіціар цієї суперечки -  «"Укренергозбут»  -- була начебто шахрайським чином вкрадена у бізнесмена та переоформлена на власника, який зареєстрований на території «ДНР/ЛНР». Як зазначалося, юристи Костянтина Жеваго ініціювали судові процеси задля повернення компанії «Укренергозбут» законним власникам.

Відкрито справи про банкрутство ще проти трьох агрофірм-боржників Приватбанку

У другій половині січня та у лютому Господарський суд Дніпропетровської області відкрив провадження в справах про банкрутство ще проти трьох агрокомпаній, які є боржниками Приватбанку та які пов’язували з групою Приват.

Зокрема, за скаргою страхової компанії «Інгосстрах», яка входить до орбіти Ігоря Коломойського, було порушено справи про банкрутство  ПрАТ «Насінневе», яке має борг перед Приватбанком у 332 млн грн, та проти ТОВ «Колодязнянське», що має борг у 333 млн грн. Також за позовом ТОВ «Логістик Х» порушено справу про банкрутство ТОВ «Доброульянівка», яке має борг перед Приватбанком у 125 млн грн.

Примітно, що у січні той же господарський суд Дніпропетровської області відкрив справи про банкрутство ще проти шести агрофірм, які пов’язували з «приватівцями», і які мають значні борги перед Приватбанком: ТОВ «Приват-Агро-Альянс»  (борг перед Приватбанком — 196 млн грн), ТОВ «Приват-Альянс» (борг — 122 млн грн), ПрАТ «Племінний завод «Червоний велетень» (борг перед Приватбанком становить 152 млн грн), ТОВ «Коновалівське» (борг 235 млн грн), ТОВ «Україна» (215 млн грн), ТОВ «Приват-Агро-Білозір’я» (борг перед Приватбанком — 34 млн грн).

Ощадбанк «передумав» банкротити фірму, через яку Ахметов купив «Укртелеком»

10 лютого Господарський суд м. Києва повернув Ощадбанку заяву про відкриття провадження у справі про банкрутство компанії «ЕСУ», яка є власником 92,79% акцій «Укртелекома». Кінцевим бенефіціаром «Укртелекому» є Рінат Ахметов.

Банк звернувся з заявою про відкриття справи про банкрутство ще у грудні минулого року, але суд залишив справу без руху, аби банк усунув недоліки заяви. Але станом на 8 лютого банк недоліки не усунув, і суд повернув заяву банкові.

Під час подачі Ощадбаком позову до суду «ЕСУ» заявляла про можливість позасудового врегулювання суперечки.

Нагадаємо, що на початку 2011 р. Фонд державного майна України продав 92,79% акцій «Укртелекому» українській «дочці» австрійської компанії EPIC за 10,6 млрд грн ($1,3 млрд). Група СКМ Ріната Ахметова придбала «ЕСУ» у 2013 р., ставши, таким чином, власником «Укртелекому».

Однак, щоб здійснити викуп акцій «Укртелекому2 у Фонда держмайна, «ЕСУ» випустило облігацій на 4 млрд грн, більшу частину який (на 4 млрд грн) викупили державні банки — Ощадбанк та Укрексімбанк. Фактично, інвестор «ЕСУ» частково придбав «Укртелеком» за кошти державних банків.

Але придбавши «ЕСУ», тягар погашення облігацій ліг на нового власника. Держбанки почали через суди вимагати погашення облігацій і сплати відсотків за ними. Але суперечки щодо погашення компанією «ЕСУ» боргів по облігаціях тривають і досі.

Суд визнав банкрутом «Полтавахіммаш», що входить до групи «Азовмаш»

11 лютого Господарський суд Запорізької області визнав банкрутом та відкрив ліквідаційну процедуру ТОВ «Полтавахіммаш». Кредитори «Полтавахіммашу» — ТОВ «Фінансова компанія «Експерт Інвест», ПАТ «Полтавхіммаш», АТ «Укргазвидобування» та ТОВ «Азовмаш».

За радянських часів "Полтавахіммаш" був потужним виробником емальованого обладнання для хімічної, харчової, мікробіологічної та нафтової промисловості, на початку 2000-х підприємство увійшло до складу машинобудівного холдингу «Азовмаш» та перекваліфікувалось на виробництво цистерн для перевезення нафтопродуктів.

У 2014-2016 рр фінансовий стан «Азовмашу» значно погіршився через втрату ринків збуту, більшість з яких припадала на країни СНД. Загальна кредиторська заборгованість «Азовмашу» перевищувала $700 млн.

До складу групи «Азовмаш», крім «Полтавахіммаш», входили «Азовзагальмаш», Маріупольський завод важного машинобудування, «Азовелектросталь», Маріупольський термічний завод.

У січні цього року Господарський суд м. Києва порушим справу про банкрутство Маріупольського термічного заводу.

Як повідомляв інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація», провадження в справі про банкрутство ПрАТ «Азовзагальмаш» було порушене ще у березні 2016 року. Північний апеляційний госпсуд 27 березня 2019 року в рамках справи про банкрутство ПрАТ «Азовзагальмаш» включив до реєстру вимог кредиторів окремо як такі, що забезпечені заставою майна боржника, вимоги Дельта Банку на 1,78 млрд грн, Сбербанку - на 2,73 млрд грн, Укрексімбанку - на 4,96 млрд грн, Райффайзен Банку Аваль - на 1,42 млрд грн.

Суд відкрив справу про банкрутство виробника автобусів

8 лютого Господарський суд Київської області порушив справу про банкрутство Бориспільского автозаводу — флагманського підприємства корпорації «Еталон», що займається виробництвом автотранспорту.

Заяву про відкриття справи подало ТОВ «Київська правова група», якому Бориспільский автозавод заборгував 2 млн грн.

Корпорація «Еталон» об'єднує 21 підприємство, зокрема два автозаводи (у Борисполі та Чернігові), а також випускає карданні вали на заводі «Український кардан» та Чернігівському ковальському заводі. Основний напрямок діяльності — автобусо- і машинобудування, складська логістика.

Бориспільський автозавод було створено у квітні 2020 року для випуску автобусів «Еталон» малого класу на шасі індійської компанії ТАТА, але згодом виробництво автобусів було зосереджено на Чернігівському автозаводі. Тому Бориспільський автозавод не випускав автобуси вже з 2018 року. У кращі часи підприємство випускало 1700 автобусів на рік десяти різних модифікацій.

Коментарі
carlos john
16 квітня, 2021
Вам потрібна позика, ми пропонуємо позику з негайним онлайн-схваленням, * особиста позика * позика компанії, * автокредитування, * студентська позика * Бізнес-позика, і т.д. ..... ми даємо від 1000 до 60 000 000 доларів. у доларах або євро наша позика надається з відсотковою ставкою 3%, і ми можемо надати позику будь-якій точці світу .... якщо ви зацікавлені, зв'яжіться через whatsapp: +256756543536 або електронною поштою: christharmonyloanfund@gmail.com
Додати коментар