До статей

Рада НААКУ вирішила долю з’їзду

25 жовтня, 2021
Журналістські статті
Рада НААКУ вирішила долю з’їзду

59 хвилин 43 секунди тривало обговорення восьмого пункту порядку денного Ради НААКУ, яке відбулося 22 жовтня 2021 року. Звучав він так: «Розгляд питань щодо визначення часу, місця проведення, формування порядку денного і скликання з’їзду арбітражних керуючих України». Якщо простіше, Рада по суті вирішувала, бути чи не бути офлайн-з’їзду арбітражних керуючих у листопаді цього року.

Зразу зауважимо, що не всі члени Ради взяли участь в цьому засіданні. Так, Анатолій В’язовченко був відсутній, однак цей факт не зміг зірвати роботу Ради, адже кворум було зібрано.

Дата

«Перед нами стоїть задача провести з’їзд арбітражних керуючих України до 30 листопада включно»,  - розпочав обговорення цього питання в.о. голови НААКУ Олександр Бондарчук.

Він підкреслив, що проведення «стаціонарного» або, простіше кажучи, «живого» з’їзду раз на два роки прописано у Кодексі України з процедур банкрутства. 

«Тобто Кодексом не визначений порядок виборів членів жодним іншим шляхом, як на з’їзді арбітражних керуючих», - наголосив Олександр Бондарчук, фактично підтверджуючи, що всі онлайн-голосування зараз поза законом.

«…Якщо ми не проведем з’їзд у зазначені терміни до 1 грудня, у нас не буде працюючої Дисциплінарної та Кваліфікаційної комісій. В такому разі ми повністю віддаємо ініціативу в руки Міністерству юстиції - органу, який має формувати державну політику процедур банкрутства. Думаю, що вони скористаються можливістю, що відкрилася, та почнуть підзаконними актами намагатися зберегти спадковість юридичних процедур», - сказав в.о. голови НААКУ.

Далі Олександр Бондарчук підкреслив, що, відповідно до вищевикладеного, легітимність повноважень членів Ради й всіх інших органів  НААКУ також під великим питанням.

Тож з’їзд проводити треба, і проводити його треба в листопаді 2021 року. Наразі з цим погодилися всі учасники обговорення беззаперечно.

Формат з’їзду та ковід-лякалки

Про небезпеку щодо проведення з’їзду під час COVID-19 говорили багато, та неодноразово на ній наголошували. «Ми наражаємо життя та здоров’я людей на небезпеку», - зазанчив пан Бондарчук.

Градус дискусії почав підвищуватися з початком обговорення питання формату проведення з’їзду.

Олександр Бондарчук та інші члени Ради не приховували, що, на їхню думку, правильно було б провести захід й голосування в онлайн-режимі. Однак в.о. голови асоціації й всі без виключення члени Ради добре розуміють, що оскілки така можливість прямо не передбачена у Кодексі з процедур банкрутства, то легітимність рішень, прийнятих в онлайн-форматі, буде сумнівна та, ймовірно, оскаржена у суді.

Тож вихід один – проводити офлайн-з’їзд. Це було зрозуміло всім.

«Є достатньо зваженою і цілком можлива пропозиція стосовно прийняття очного рішення про проведення електронного голосування. У нас кворум для проведення з’їзду передбачає участь 112 арбітражних керуючих. Вони можуть зібратися з приводу тільки одного питання – про проведення електронного з’їзду. Це фактично по три представники від кожної ради плюс РАКУ. Це технічно можна забезпечити. Але це можливо лише за однієї умови – коли всі з цим будуть згодні», - сказав член Ради НААКУ Сергій Донков.

Чому одне питання? Вочевидь, щоб не наражати на небезпеку життя та здоров’я арбітражних керуючих. Адже на дворі «жовта зона», а у листопаді взагалі все може стати «червоним». Тож проведемо з’їзд наскороруч - проголосуємо одне питання й годі. 

А як же: «важко/дорого/нічим доїхати», «дорого організовувати захід», «загроза життю й здоров’ю».

Наразі, вислів «наражаємо на небезпеку життя та здоров’я людей» - застарів та зараз втратив свою актуальність. Він був виправданим торік, до розробки вакцини, коли у людей єдиною можливістю уникнути зараження вірусом було свідоме обмеження соціальних контактів. Зараз часи кардинально змінились. Вакцина проти ковіду – не тільки розроблена, а й доступна всім охочім.

На цьому наголосив, зокрема, член Ради Андрій Надлонок: «Ми живимо в державі Україна. Й державницька позиція і Кабміну, і президента України  - проведення вакцинації. Якщо людина не хоче – то її право. Однак давайте подивимося на досвід країн Європи. Не провів вакцинацію – перший раз штраф тисяча євро. Другий раз – депортація. Тож і нам треба ставити крапку в цьому питанні. Всі переживають, як це буде. Зробіть вакцину, й буде все нормально».

Зрештою, майже вся професійна спільнота регулярно відвідує масштабні офлайн-заходи: форуми, круглі столи, професійні свята, де збираються сотні учасників в одному місці. Тож можна зробити висновок, що наше суспільство вже звикло жити у нових пост-ковідних реаліях за умови розумного дотримання всіх карантинних норм. Нащо тоді остерігатися саме «живого» з’їзду арбітражних керуючих?

Місце

Обговорення місця проведення офлайн-з’їзду арбітражних керуючих стало найгарячішою точкою дискусії під час засідання Ради НААКУ.

З одного боку, член Ради Артур Мегеря прозвітував перед колегами, що ним було проведено роботу й знайдено місце для проведення офлайн-з’їзду. Це та ж сама локація, де відбулися перші установчі збори спільноти арбітражних керуючих - Mercure Kyiv Congress Hotel у Києві.

«Нам готові надати це приміщення в кінці листопада. У нас є гарантійний лист, який це підтверджує. За цілий день оренди беруть невелику плату. Тому я вважаю, треба проводити повноцінний з’їзд. А під час нього вже можна розглядати питання про порядок проведення електронного голосування», -  поінформував зібрання Артур Мегеря. 

«Я підтримую пропозицію проведення реального з’їзду. Для цього обране вже історичне для нашої спільноти місце – там проходили перші всеукраїнські збори арбітражних керуючих. Це величезна зала. Як на мене, вартість її оренди нормальна – 80 тисяч гривень на цілий день», - висловила свою думку членкиня Ради Ірина Сербін.

«Я підтримую проведення цього з’їзду й вважаю, що в такому випадку спадковість буде забезпечена... Ми повинні зібратися й вирішити всі питання, які спільнота вважає актуальними, зокрема щодо електронного голосування… Особливо радує вартість оренди зали:  80 тисяч гривень – це в декілька разів дешевше, ніж суми, що звучали раніше для проведення установчого з’їзду», - наголосив член Ради Дмитро Антоненко.

Натомість член Ради Євген Лахненко був категорично проти голосувати за проведення з’їзду саме в Києві: «Давайте проголосуємо за 26 число. Порядок денний – так. А ось що це має бути місто Київ, я, приміром, боюсь це робити (голосувати – ред.). Тому що у нас «червона зона» й чітка заборона на проведення масових заходів».

До дискусії приєднався голова Ради АК Харківської області Євген Іваненко й запропонував скласти список можливих міст проведення з’їзду: «У мене є така пропозиція і я прошу її розглянути. А чого ви не хочете визначити якийсь перелік міст, де можна провести все це й зазначити, що з урахуванням карантинних обмежень перше місце, яке буде відповідати вимогам (проведення масових заходів – ред.), там й будемо проводити. Чому зациклюватися на одному місці, а потім скликати ще одну Раду, якщо буде «червона зона» (у місті Києві – ред.). Ви ж маєте діяти в інтересах регіонів».

«Ми маємо діяти в інтересах всієї спільноти арбітражних керуючих, а не виділяти якісь регіони», - парирувала Ірина Сербін, - «Для мене немає різниці, ви з Харкова, Вінниці чи Львова. Я поважаю однаково всіх. Ми всі є професійною спільнотою – й це основне при визначені. Рада несе відповідальність за проведення з’їзду перед вами. Бездіяльність нам ніхто не вибачить. Ми маємо прийняти рішення й визначитися. Нам запропонували місце, в якому проходив перший з’їзд, для того, щоб підтримати історичну традицію».

Харків’янин Дмитро Антоненко також додав:  «У листопаді можуть всі бути у червоні зоні. А Харків не в «червоній зоні» лише завдяки майбутнім виборам мера. Щоб їх провести нас «тягнуть», щоб ми не ввійшли в «червону зону», хоча черга у крематорій на багато днів уперед. Це яскравий показник стану справ у місті (Харків – ред.)».

Голосування

Після дебатів питання було виставлено на голосування. Його фінальне формулювання озвучив Олександр Бондарчук:  «Ставиться на голосування питання – затвердити дату з’їзду арбітражних керуючих на 26 листопада 2021 року. Місцем проведення з’їзду визначити місто Київ, вулиця Вадима Гетьмана, буд. 8/26  Mercure Kyiv Congress Hotel. Затвердити проект порядку денного з’їзду арбітражних керуючих з урахуванням дев’ятого пункту - «можливість електронного голосування», чотирнадцятого пункту - «встановлення розміру членських внесків на 2023 рік» і п’ятнадцятого пункту – «затвердження кошторису на 2023 рік».

Голоси розподілилися наступним чином:

  • Артур Мегеря -  «за»;
  • Олександр Віскунов – «за»;
  • Дмитро Антоненко – «за»;
  • Віталій Сокотун – «за»;
  • Андрій Надлонок – «за»;
  • Ірина Сербін – «за»;
  • Євген Лахненко –  «проти»;
  • Олександр Бондарчук –  «утримався»;
  • Сергій Донков - «утримався»;

Рішення прийнято більшістю голосів.

Отже, повноцінний  офлайн-з’їзд арбітражних керуючих України відбудеться 26 листопада у київському готелі Mercure Kyiv Congress Hotel. Порядок денний з’їзду передбачатиме розгляд 15-ти питань, в тому числі вибори голови НААКУ та його заступника, членів Ради асоціації, членів Дисциплінарної та Кваліфікаційної комісій тощо.

У фіналі

Під час з’їзду будуть дотримані всі карантинні норми, які затверджені урядом України для проведення масових заходів.

Зокрема, участь у з’їзді зможуть взяти особи, які мають документ про отримання хоча б однієї дози вакцини проти COVID-19.

Також до участі у заході будуть допущені всі, хто матиме негативний ПЛР-тест на коронавірус.

Для зручності всіх інших учасників буде організовано експрес-тестування у холі приміщення. Ті, хто отримає негативний ПЛР-тест на COVID-19, будуть допущені до реєстрації та участі у заході.

Коментарі
Додати коментар