До статей

З’їзд арбітражних керуючих відбувся. Результати.

29 листопада, 2021
Журналістські статті
З’їзд арбітражних керуючих відбувся. Результати.

26 листопада у Києві відбувся з'їзд арбітражних керуючих, на якому новим головою Національної асоціації арбітражних керуючих було обрано Олександра Бондарчука, а його заступником – Оксану Гонту.

Розглянути усі питання

Перший черговий з'їзд спільноти арбітражних керуючих почався близько 13:00 26 листопада, після того, як зареєструвались та отримали мандати всі учасники з'їзду.

В.о. Голови Національної асоціації арбітражних керуючих України Олександр Бондарчук повідомив, що всього на з'їзді було зареєстровано 424 учасники, а мандати для голосування за питання порядку денного отримав 421 учасник.

"Оскільки кворум має складати не менше 10% від загальної чисельності арбітражних керуючих (а їх біля 1200 осіб, — ред.), то перший черговий з'їзд арбітражних керуючих оголошено відкритим", — повідомив Олександр Бондарчук.

Але оскільки з'їзд розпочався пізніше, ніж планувалось, то декілька важливих гостей, які хотіли виступити на початку зібрання з вітальним словом, не змогли прийняти у ньому участі.

Тим не менш, Владислав Філатов, директор департаменту з питань банкрутства Міністерства юстиції, у своєму вітальному слові побажав присутнім, незважаючи на приказку про те, що "де два юристи, там три думки", плідно попрацювати, а новим керівним органам СРО – продовжити діалог з міністерством.

Керівник Проекту ЄС «Право-Justice» Довідас Віткаускас наголосив, що послуги арбітражних керуючих потрібні державі і українські економіці, і вони мають намагатись надати якомога більш якісний сервіс.

Після вітальних слів з'їзд перейшов до вирішення питань, викладених у порядку денному. На початку учасники з'їзду обрали головуючого, ним став Олександр Бондарчук, а заступником головуючого було обрано Олександра Донченко.

Потім було затверджено регламент з'їзду, лічильну та ревізійну комісії. Також спільнота арбітражних керуючих затвердила звіт Ради арбітражних керуючих України, положення про членські внести до НААКУ на 2021 г. з урахуванням того, що внески складають 1800 грн.

Крім того, з'їзд розглянув та затвердив кошторис НААКУ за 2021 рік і звіт про його виконання. Зокрема, організація арбітражних керуючих у поточному році отримала членських та благодійних внесків на 720,4 тис. гривень, а от витрати СРО за 2019 и 2020 роки складали нуль гривень.

Всі ці рішення були підтримані більшістю голосів учасників зібрання.

Потім на голосування з'їзду було поставлено питання "Про затвердження Положення про членські внески до Національної асоціації арбітражних керуючих України". "За" це рішення проголосувало 235 учасників з'їзду, "проти" – 5, "утрималось" – 3, а не голосували 178. Таким чином, положення про членські внески було прийнято.

Одразу після цього делегати розглянули кошторис НААКУ на 2022-2023 роки, з розрахунку на те, що членські внески становитимуть 1800 гривен на рік. "За" – 230 голосів, "проти" – 1, "утримались" – 1, та не голосували – 189 делегатів.

Онлайн-голосування не затвердили

Також на голосування було поставлено питання про затвердження Порядку проведення опитування (заочного голосування). Мова йде про онлайн-голосування, навколо якого у середовищі арбітражних керуючих раніше виникла суперечка: чи потрібний саме такий порядок онлайн-голосування, чи — ні.

Але "за" ухвалення цього рішення проголосувало лише 174 арбітражних керуючих, "проти" – 64, "утримались" – 6, і не голосували – аж 177 делегатів з'їзду. "Рішення не прийнято", – оголосив вердикт головуючий. Хоча один з делегатів попросив голосуючого питання про онлайн-голосування знову винести на розгляд в залу і переголосувати, але той відмовився.

Член Дисциплінарної комісії АК В‘ячеслав Лецкан в коментарі «Банкрутству & Ліквідації» заявив, що той порядок онлайн-голосування, який був запропонований на розгляд з'їзду, не є для всіх представників спільноти зрозумілим, і прозорим. "Але головне – у нас передбачено статутом таємне голосування, і тому до статуту треба вносити зміни, щоб таємне голосування могло відбуватись онлайн. В такому випадку онлайн голосування може бути підтримане спільнотою арбітражних керуючих", – впевнений В'ячеслав Лацкан. На його думку, відповідні зміни можна було б внести в порядок за 1,5 місяці, і вже через 2-3 місяці провести з’їзд і знову розглянути питання онлайн голосування.

"Я вважаю, що онлайн-голосування повинно бути", – заявив порталу «Банкрутство & Ліквідація» голова ради арбітражних керуючих Олександр Бондарчук, додавши, що рішення не вдалось прийняти, оскільки час проведення з'їзду затягнувся і частина учасників вже його покинула, і для ухвалення рішення не вистачило саме цих голосів. "Але ця форма повинна бути, і я думаю, що ми за два роки до неї прийдемо, і ми повернемось до цього питання після широкого обговорення з регіонами", – сказав він.

Ірина Сербін на питання про те, чи може впровадження електронного голосування в майбутньому замінити повністю прийняття рішення шляхом організації офлайн з'їздів, відповіла: "Я вважаю, що це можливо. Але це потребує дуже ретельного технічного відпрацювання. І я особисто проти, бо я кайфую від того, що раз на кілька років ми можемо бачити своїх колег, тому що не дивлячись на будь-які протистояння між нами, я особисто дуже люблю колег з Дніпра, знаю їх багато років".

Нові керівні органи

Учасники з'їзду також вибирали нові керівні органи НААКУ. Голосування відбувалось бюлетенями, а підрахунок голосів затягнувся до пізнього вечора.

Новим Головою Ради було обрано Олександра Бондарчука, за його кандидатуру віддали голоси 227 учасників з'їзду. Другий кандидат — В’ячеслав Лецкан – набрав 153 голоси, третій – Валерій Чичотка – лише 3. Недійсними визнано 5 бюлетенів.

Заступником Голови Ради було обрано Оксану Гонту, яка йшла на вибори в одній команді з Олександром Бондарчуком. За неї проголосувало 226 членів спільноти. За Ірину Сербін віддали свої голоси 153 учасники з'їзду, за Валерія Чичотку – 3. Недійсними виявилися 6 бюлетенів.

Після підрахунку голосів було оголошено і новий склад Ради арбітражних керуючих України. 

До неї увійшли, зокрема, представники команди, яка йшла на вибори разом з Олександром Бондарчуком: Олена Волянська (Київ), Сергій Донков (Київ), Олександр Донченко (Дніпро), Андрій Дуленко (Полтава), Євген Іваненко (Харків), Євген Лахненко (Київ), Андрій Палкін (Дніпро), Наталія Тищенко (Київ) та Мар’ян Чорній (Львів).

До дисциплінарної комісії було обрано таких представників спільноти: Анна Камінська (вона отримала 204 голоси), Денис Ткаченко (237 голосів), Олександр Чепелюк (215 голосів) та Олег Чичва (215 голосів). Всі вони також йшли на вибори від команди Олександра Бондарчука.

До складу Кваліфікаційної комісії також було обрано виключно представників команди Олександра Донбарчука: Анатолій В’язовченко (239 голосів), Максим Звєздічев (209 голосів), Віктор Крикун (217 голосів) та Денис Лихопьок (213 голосів).

Як будем жити далі?

Після оголошення результатів голосування новообраний голова Ради арбітражних керуючих Олександр Бондарчук заявив порталу «Банкрутство & Ліквідація», що його команда на чолі НААКУ буде добиватись тих цілей, які були викладені у передвиборчій програмі. "Ми будем рухатись до електронного голосування, до посилення лобізму нашої позиції, до законодавчого лобізму, а також до пошуку додаткових джерел фінансування – ми сподіваємося, що з весни карантинні обмеження будуть зняті, і ми зможемо проводити офлайн-заходи, на яких почнемо вчитись заробляти гроші", – сказав він.

Стосовно затвердженого з'їздом розміру членських внесків – 1800 гривень на рік, Олександр Бондарчук вважає, що це може бути і не достатнім розміром, але поки що про його зміну говорити передчасно – спільнота має прожити один рік з цією нормою, а ревізійна комісія, яку образ з'їзд, має перевірити, куди і як були витрачені попередні внески. "Можливо, ми навчимося заробляти більше, і тоді будем тримати планку у 1800 гривень, щоб не перевантажувати арбітражних керуючих. Адже питання доходів – одне з самих болючих: наші доходи, на відміну від, наприклад, виконавців, не гарантовані, і це окрема історія – як отримати те, що тобі затвердив суд", -- сказав він.

Також Олександр Бондарчук виступає за посилення ролі регіонів у керівництві НААКУ, оскільки регіональні лідери проводять безпосередньо роботу з арбітражними керуючими на місцях. "Це один з  пунктів нашої програми – посилення ролі чи то ради регіону, чи то ради голів регіонів. Цю форму ми ще обговорюватимемо, але це повинно бути, тому що це забезпечує безпосередній контакт на місцях", – сказав він.

Ірина Сербін, коментуючи результаті з'їзду, заявила, що перемогла демократія, і багато в цій перемозі демократії заслуги попереднього складу Ради арбітражних керуючих.

Ірина Сербін привітала переможців – Олександра Бондарчука та Оксану Гонту – та сказала, що треба вміти програвати: "Наші колеги зробили свій вибір і ми його поважаємо. Наша ж команда дуже гідно пройшла передвиборчий процес, і це основний прояв демократії, порядних і правильних моральних принципів і цінностей, що для нас є особливо важливим", – сказала вона.

Також Ірина Сербін зауважила, що представлена нею раніше програма розвитку спільноти арбітражних керуючих – відкрита для застосування новим керівництвом асоціації, і вона сподівається, що нове керівництво НААКУ буде продовжувати  конструктивну роботу і розбудову СРО. Вона нагадала, що обидві команди йшли на вибори зі своїми програмами, але вона сподівається, що новостворена команда обере мікс програм і прийме конструктивну стратегію розвитку НААКУ.

Коментарі
Додати коментар