До новин

"Депт Фінанс" купила активи збанкрутілого банку Курченка з дисконтом майже 100%

25 березня, 2019
Продаж
"Депт Фінанс" купила активи збанкрутілого банку Курченка з дисконтом майже 100%

Фонд гарантування 22 березня провів “голландський” аукціон з продажу пулу активів Брокбізнесбанку на 23,83 млрд грн.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на Prozorro.Продажі.

Переможцем аукціону стало ТОВ "Фінансова компанія "Депт Фінанс", яке запропонувало 15,68 млн грн (0,066% від балансової вартості активів).

У держреєстрі кінцевими бенефіціарами цієї компанії вказані Полховський Ігор Стахійович та Полховський Олександр Ігорович.

Полховський Ігор Стахійович у 2011-2012 роках був главою правління Автокразбанку. До цього він обіймав такі посади:

- радник ліквідатора банку “АРМА”;

- тимчасовий адміністратор банку “Столиця”;

- голова правління “Південкомбанку”;

- генеральний директор ТОВ “Європейська агенція з повернення боргів”;

- голова правління та голова спостережної ради “ТАС - Бізнесбанку”;

- радник голови правління банку Приватбанку тощо.

За даними Ради адвокатів міста Києва, Полховський Ігор Стахійович у 2012 році отримав свідоцтво адвоката.

За даними проекту “Посіпаки”, Полховський Ігор Стахійович до 2007 року був помічником нардепа Артеменка Юрія Анатолійовича (сьогодні Ю. Артеменко є главою Нацради з питань телебачення та радіомовлення).

За даними Фонду гарантування, до складу пулу активів Брокбізнесбанку, який купує ТОВ "Фінансова компанія "Депт Фінанс", увійшли права вимоги та інші майнові права за 493 кредитними договорами, що укладені з суб’єктами господарювання, права вимоги за 204 кредитними договорами, що укладені з фізичними особами і забезпечені іпотекою. Також до пулу ввійшли права вимоги на основні засоби, нерухоме майно, дебіторська заборгованість та майнові прав за дебіторською заборгованістю.

“Спочатку активи виставлялися на індивідуальних торгах у системі ProZorro.Продажі (більшість – неодноразово), але не були викуплені. Згодом ці ж активи не були придбані у складі пулів сформованих за видами активів (кредити юридичних осіб, кредити фізичних осіб, нерухомість, основні засоби)”, - зазначав ФГВФО.

Ліквідація Брокбізнесбанку почалася у червні 2014 року. ФГВФО планує її завершити в 2019 році.

Станом на початок березня ФГВФО виплатив компенсації вкладникам Брокбізнесбанку в межах гарантійної суми на 2,6 млрд грн. Загальна сума акцептованих вимог кредиторів Брокбізнесбанку - 11,2 млрд грн, з яких фондом задоволено вимоги на 1 млрд грн. Надходження від продажу активів банку з початку ліквідації становлять 1 млрд грн. Переважно – це надходження від реалізації основних засобів та прав вимог за кредитами.

У Фонді гарантування розповідали, що забезпеченням під частину кредитного портфелю Брокбізнесбанку (на 8 млрд грн) були товари в обороті - газ і пальне в трубопроводах. «Коли приїхали дивитися заставу за місцем, вказаним в адресі, нічого крім охоронця, собаки і бочки, яка і була, мабуть, товаром в обороті, не виявили. Це був відомий кредит Курченко», - зазначала заступник директора-розпорядника Фонду гарантування Світлана Рекрут.

Також Фонд уточнював, що 95% кредитного портфеля банку не обслуговувалося або є проблемним; 78% корпоративного кредитного портфеля – видані юрособам, пов’язаним із колишнім власником банку; за багатьма угодами відсутні оригінали договорів; загалом, трохи менше 80% кредитного портфеля юросіб є беззаставними або зі «сміттєвим» забезпеченням.

"Аналіз фінансових операцій свідчить про маніпуляції, вчинені акціонерами банку. До правоохоронних органів подано 117 заяв про вчинення кримінальних правопорушень, тривають досудові розслідування у тому числі щодо пов’язаних з банком осіб про нанесення банку мільярдних збитків", - зауважував ФГВФО.

У 2018 році ФГВФО подав позов до колишніх акціонерів і топ-менеджерів Брокбізнесбанку на 8,9 млрд грн.

Коментарі
Додати коментар