До новин

НБУ оштрафував 5 банків майже на 10 мільйонів

03 травня, 2019
Збитки
НБУ оштрафував 5 банків майже на 10 мільйонів

Національний банк України у квітні оштрафував п’ять банків на загальну суму 9,8 мільйона гривень.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на прес-службу регулятора.

Штрафи накладено за результатами перевірок з питань запобігання та протидії легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення.

Банк «Восток» отримав штраф у розмірі 300 000 грн за нездійснення належного аналізу фінансових операцій своїх клієнтів. Також він отримав письмове застереження за порушення порядку подання банком на запит Національного банку інформації, матеріалів та документів.

Альпарі Банк був оштрафований на 2 млн грн через здійснення ризикової діяльності у сфері фінансового моніторингу, яка полягає у проведенні 2 фінансовими установами у період з 2 лютого 2018 до 25 травня 2018 фінансових операцій із перерахування безготівкових коштів на загальну суму близько 400 млн грн до двох інших банків згідно з договорами на послуги інкасації.

МТБ Банк отримав штраф у розмірі 4,35 млн грн за здійснення ризикової діяльності у сфері фінансового моніторингу. Банк провів за період з 21 лютого 2018 до 13 квітня 2018 7 юридичними особами фінансових операцій із перерахування безготівкових коштів у сумі близько 1,18 млрд грн на рахунки іншого банку, які у подальшому засобами інкасації іншого банку доставлялися готівкою до підрозділів зазначених клієнтів.

«Характер та наслідки зазначених фінансових операцій дають підстави вважати, що вони можуть бути пов'язані, зокрема, з легалізацією кримінальних доходів, конвертацією безготівкових коштів у готівку.

Також окремі учасники фінансових операцій та деякі юридичні особи, що виступали стороною в договорах, фігурують у кримінальних провадженнях», – йдеться у повідомленні НБУ.

РВС Банк як захід впливу штраф у розмірі 3 млн грн  за здійснення ризикової діяльності у сфері фінансового моніторингу, що полягала в обслуговуванні фізичних осіб, які проводили циклічні фінансові операції з цінними паперами, зокрема облігаціями внутрішньої державної позики (ОВДП), у результаті яких такі фізичні особи постійно отримували значний розмір інвестиційного прибутку.

Характер та наслідки таких фінансових операцій дають підстави вважати, що метою їх здійснення є легалізація кримінальних доходів, а також ці операції не мають документального підтвердження очевидної економічної доцільності.

«Розрахунковий  центр з обслуговування договорів на фінансових ринках» отримав штраф у розмірі 200 000 гривень за нездійснення з урахуванням ризик-орієнтованих підходів належного аналізу клірингових фінансових операцій клієнтів.

Нагадаємо, раніше НБУ оштрафував ОТП Банк на 7 млн грн. Санкції було накладено за результатами перевірки діяльності банку в березні.

Коментарі
Додати коментар