До новин

Аудитор банку групи "Континіум" помітив збитки, хоча там звітують про прибуток

03 травня, 2019
Збитки
Аудитор банку групи "Континіум" помітив збитки, хоча там звітують про прибуток

Відповідно до звітності "Банку інвестицій та заощаджень", за підсумками 2018 року він задекларував прибуток 10,2 млн грн (за І квартал 2019 року - 901 тис грн).

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на прес-службу Finbalance.

Разом з тим, його аудитор (компанія "Актив-Аудит") висловив думку, що резерви за кредитами та заборгованістю клієнтів мали б бути збільшені на 48,3 млн грн - з супровідним збільшенням витрат і зменшенням активів й капіталу на вказану суму.

"З огляду на значні кредитні ризики, притаманні банку, існує ймовірність зростання збитків банку від знецінення кредитів та заборгованості клієнтів, з огляду на зміни в економічній та політичній ситуації в Україні, які ми не можемо спрогнозувати", - зазначає аудитор у своєму висновку до річної звітності фінустанови.

Водночас "Актив-Аудит" уточнює, що "з врахуванням розміру кредитного ризику та резервів за кредитними операціями”, регулятивний капітал банку на кінець 2018 року “мав би бути зменшений на 61 096 тис грн, що не призводить до порушення нормативу мінімального розміру регулятивного капіталу" (цитата).

Серед ризиків для кредитного портфелю банку аудитор виокремив, зокрема, "значні валютні ризики" (близько 73% заборгованості клієнтів - в іноземній валюті) та концентрацію на пов`язаних з банком особах, "яким також притаманна галузева концентрація".

На 01.04.2019 значення нормативу максимального розміру кредитного ризику за операціями з пов`язаними з банком особами (Н9) в "Банку інвестицій та заощаджень" становило 142,18%, тоді як вимога регулятора - не більше 25%.

Аудитор зауважує, що банк розробив та подав для НБУ “План заходів щодо приведення в строк до 01.07.2021 р. діяльності у відповідність до вимог законодавства та нормативно-правових актів Національного банку України”.

Нагадаємо, за результатами торішнього стрес-тесту (проводився на базі показників на 01.01.2018), “Банк інвестицій та заощаджень” до кінця 2019 року має врегулювати питання з нестачею капіталу на 1,045 млрд грн за рахунок виконання плану реструктуризації.

Задекларований банком показник достатності (адекватності) регулятивного капіталу на 01.04.2019 - 15,74% (вимога НБУ - не менше 10%).

Коментарі
Додати коментар