До новин

Кожне друге агропідприємство ризикує стати збитковим

22 червня, 2015
Банкрутство підприємств
Кожне друге агропідприємство ризикує стати збитковим

Загрози, які виникають перед агрогалуззю, стрімко накопичуються і вже в поточному році здатні спричинити суттєве зменшення обсягів сільськогосподарського виробництва.

Про це заявив віце-президент компанії AgroGeneration Вадим Бодаєв під час зустрічі представників громадських професійних організацій АПК та великих аграрних підприємств з бізнес-омбудсменом України Альгірдасом Шеметою, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

«Цей рік для АПК почався з неприємного сюрпризу – спроби перегляду пільгового режиму оподаткування, зростання орендної плати, обговорення можливих обмежень для ведення бізнесу. Пільговий режим оподаткування - не розкіш, а необхідність, врахування особливостей галузі. Отриманні кошти спрямовуються на подальший розвиток галузі. При скасуванні спецрежиму оподаткування в АПК, збитковим стане кожне друге сільгосппідприємство», - наголосив Вадим Бодаєв.

Така оцінка з боку представників Української аграрної конфедерації підтверджується і офіційними даними статистики України: за п’ять місяців поточного року індекс обсягу сільськогосподарського виробництва вже знизився на 5,4%, проти аналогічного періоду 2014 року. Попередня ж експертна оцінка вказує на імовірне зниження на 10-12% за результатами року. Відповідно це також означає скорочення експорту, надходжень від АПК до бюджетів всіх рівнів, конкурентоздатності української продукції на зовнішньому та внутрішньому риках та інше.

«Єдине, що врятує тваринництво – це пільгова система оподаткування. Якщо уряд хоче повністю знищити систему тваринництва в Україні, то він для цього робить все», - зазначив президент Українського клубу аграрного бізнесу Алекс Ліссітса.

Представники агробізнесу констатують, що останнім часом галузь сільського господарства опинилася у надзвичайно важких фінансово-економічних умовах та постала перед низкою викликів. Зокрема, йдеться про питання не реєстрації договорів оренди землі, що призводять до численних претензій фіскальних органів, їх масових позапланових перевірок, постійних неузгоджених змін у адміністративних та податкових процесах, несправедливого та непрозорого формування реєстрів на відшкодування ПДВ експортерам сільгосппродукції та інвесторам по операціям із ввезення обладнання, очікувана з  січня 2016 року ліквідація спеціального режиму оподаткування ПДВ для аграріїв тощо.

«Скасування пільг з ПДВ буде найбільшим ударом по аграрному сектору з часів запровадження режиму пільгового оподаткування. Фактично за рахунок пільг по ПДВ йдуть всі капітальні інвестиції в галузь», - підкреслив заступник міністра аграрної політики і продовольства України Володимир Лапа.

Учасники зустрічі донесли свою позицію до Ради бізнес-амбудсмена.

Як повідомляв інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація, на сьогоднішній день у підпорядкуванні Міністерства аграрної політики та продовольства України перебуває 571 підприємство, і щодо 154 з них порушені провадження у справах про банкрутство або ліквідацію.

 «Сьогодні маємо у підпорядкуванні 571 підприємство. З них лише десяток мають ринкову вагу (ПАТ «ДПЗКУ», ПАТ «Аграрний фонд», ДП «Укрспирт», ДП «Артемсіль» тощо). Балансова вартість ще 50 держпідприємств не перевищує 100 тис. грн», - повідомив міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко.

Коментарі
Додати коментар