До новин

ФГВФО продав борги "Укргазвидобування" для Астіонів, а не для Волкова

13 травня, 2019
Продаж
ФГВФО продав борги "Укргазвидобування" для Астіонів, а не для Волкова

Ліквідатор Дельта Банку 15 квітня підписав договір з ТОВ "Фінансова компанія "Фінгруп Фактор" про відступлення прав вимоги до "Укргазвидобування" на 229 млн грн за кредитом, виданим у вересні 2013 році.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на видання oligarh.media.

Відповідний аукціон у системі Prozorro.Sale відбувся ще 25 лютого. За право його викупити актив змагалися чотири учасники, серед яких була і материнська структура "Укргазвидобування" - НАК "Нафтогаз України", яка запропонувала 64,2 млн грн. Але перемога з пропозицією в 110,1 млн грн дісталася ФК "Веста" - регулярному учаснику аукціонів ФГВФО, який афілійований з Андрієм Волковим - співвласником інвесткомпанії Investohills Capital і екс-керівником "Альфа-Банку". Згодом ФГВФО скасував рішення про продаж прав вимоги до "Укргазвидобування" для ФК "Веста" і право викупу цього активу перейшло до учасника, який посів друге місце з пропозицією 75,7 млн ​​грн, - ФК "Фінгруп Фактор".

У держреєстрі засновниками ТОВ "Фінансова компанія "Фінгруп Фактор" значаться Василь Астіон, Євген Астіон, Ольга Астіон.

Як зазначається, Василь Астіон - депутат Дніпропетровської обласної ради, який відомий як один з найбільш впливових латифундистів свого регіону разом зі своїм тестем - главою Федерації дзюдо Дніпра Михайлом Кошляком.

Братам Астіонам і Михайлу Кошляку спільно належить група компаній Dnipro Agro, яка обробляє близько 50 тис. га землі. Деякий час назад партнером по агробізнесу Астіона був нардеп Віталій Хомутинник, але близько року тому вони розділили сфери впливу. Проте, як зазначається, по партійній лінії вони до сих пір близькі - Хомутинник є співголовою депутатської групи «Відродження» у Верховній Раді, а Астіон входить до фракції «Відродження» в Дніпропетровській облраді.

При цьому джерела видання “Обозреватель” не виключали, що і ФК "Фінгруп Фактор", і ФК "Веста" можуть діяти в інтересах у т.ч. Павла Фукса.

Як зазначається, наприкінці квітня Верховний Суд поставив крапку в судових розглядах між "Укргазвидобуванням" і Дельта Банком (з 2015 року “дочка” НАКу відмовлялася визнавати свої зобов`язання по кредиту).

Корені цього конфлікту сягають періоду незадовго до введення тимчасової адміністрації в Дельта Банк. Так, у лютому 2015 року Дельта Банк підписав договори поруки за кредитом "Укргазвидобування" з рядом фізосіб, які взяли на себе зобов`язання, що в разі, якщо газодобувач не сплатить кредит, то вони самі заплатять за нього. Натомість до них перейде право вимагати борг з "Укргазвидобування". Таким чином, VIP-клієнти банку страхували свої депозити, що перевищували гарантований державою ліміт в 200 тис грн.

Такою схемою скористалося півтора десятка відомих людей, в тому числі топ-менеджери самого Дельта Банку, про які на початку 2016 року писали "Наші гроші". Нібито, погасивши кредит "Укргазвидобування" своїми депозитами, вони стали вимагати гроші від компанії.

Остання, в свою чергу, намагається визнати договори поруки недійсними: суперечки ще тривають, але "Укргазвидобування" поки їх регулярно програє. У Дельта Банку і Фонд гарантування вкладів фізосіб традиційно вважають такі переуступки нікчемними і продовжують вимагати погашення кредитів від первинних позичальників, в цьому випадку - "Укргазвидобування". З`ясування стосунків в рамках цієї суперечки і зайняло стільки часу: в 2015-2016 роках Дельта Банк виграв всі судові процеси і в серпні 2017 року «Укргазвидобування» навіть повідомляло, що готове добровільно виконати рішення судів.

Коментарі
Додати коментар