До новин

УЗ поскаржилася на збиткову інфраструктуру

16 травня, 2019
Збитки
УЗ поскаржилася на збиткову інфраструктуру

Збиткова інфраструктура української залізниці наразі становить 45,7% ділянок і сукупно виконує лише 2,1% тоннокілометрової роботи.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на заяву директора з економіки та фінансів АТ "Укрзалізниця" Андрія Рязанцева.

За словами топ-менеджера, висновки аналітичного дослідження з експлуатаційної та економічної ефективності роботи галузі показали, що завдяки цій інфраструктурі "Укрзалізниця" отримує тільки 543 млн гривень, тоді як витрати на її утримання становлять понад 7,8 млрд гривень.

Рязанцев зазначив, що крім інформації про експлуатаційні показники роботи галузі в опублікованому звіті надана статистика про доходи, витрати і фінансовий результат від вантажних перевезень, що буде враховуватися при прийнятті рішень на рівні "Укрзалізниці".

"Також ці дані дозволяють не тільки в цифрах, але і візуально оцінити обсяг і розташування малодіяльної інфраструктури, яка створює додаткове фінансове навантаження на галузь і рано чи пізно припинить функціонувати без співфінансування з боку держави або місцевої влади", - заявив Рязанцев.

На його думку, в умовах відсутності фінансування з державного та місцевих бюджетів це є одним з механізмів стримування зростання тарифів на залізничні перевезення.

"Наразі для залізниці як ніколи актуальним стає питання збільшення обсягів перевезень саме на малодіяльних напрямках, при відсутності можливості їх оптимізації. Іншим варіантом збереження такої інфраструктури може бути співфінансування з державного і місцевих бюджетів, якщо ділянка має високе стратегічне, оборонне, соціальне значення", - зазначив топ-менеджер.

Він додав, що представники УЗ аргументують свою позицію і повинні спільно з органами влади вирішити питання малодіяльної інфраструктури якомога швидше, оскільки утримувати її за рахунок "Укрзалізниці" вже немає можливості.

Коментарі
Додати коментар