До новин

Влада п’ять років доводить до банкрутства газорозподільну галузь – РГК

06 червня, 2019
Збитки
Влада п’ять років доводить до банкрутства газорозподільну галузь – РГК

«Регіональна газова компанія» заявила, що влада разом із державним монополістом «Нафтогазом України» протягом останніх п’яти років послідовно витискають приватні компанії з газорозподілу.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Голос України».

«Їх доводять до банкрутства, використовуючи економічні й політичні інструменти: упереджені й незаконні урядові рішення, дискримінаційну тарифну політику й корупційні схеми для створення штучних боргів. Такі зловмисні дії завдали газорозподільним компаніям катастрофічних збитків у сукупному розмірі 40 млрд. Головною проблемою операторів ГРС сьогодні залишаються збиткові тарифи. Вони не переглядалися НКРЕКП з 2015 року й сьогодні в 2,5 разу менші за мінімально необхідний. Така політика призвела до того, що операторам ГРС за п’ять років завдано збитків на суму 12,9 млрд грн», — ідеться в заяві.

Зазначається, що критичність ситуації посилюють також дії уряду, який «цілеспрямовано й безпідставно знижує норми споживання газу, використовуючи це як механізм тиску на операторів ГРС».

«За п’ять років уряд вісім разів змінював норми споживання газу. Фактично, усі норми уряду взято зі стелі. Тому суди вже двічі скасовували рішення Кабміну як незаконні і необґрунтовані.

Однак уряд продовжує зухвало порушувати процедури», — ідеться в заяві.

За словами прес-служби, результат таких дій з нормами газу — збитки операторів ГРС у розмірі 7,9 млрд грн.

«Ще один механізм тиску — це заборона операторам ГРС обліковувати газ із приведенням до стандартних умов. Цю заборону запровадила НКРЕКП, однак стосується вона тільки газорозподільних компаній. На «Нафтогаз» така заборона не поширюється. У результаті операторам ГРС завдано збитків на 6,4 млрд грн. «Нафтогаз» зараховує цю суму як несплату за поставлений газ, адже він передає для населення газ, приведений до стандартних умов», — зазначено в заяві.

У РГК вважають, що державний монополіст за допомогою своєї дочки — «Укртрансгазу» намагається «повісити» на операторів ГРС штучні борги. «Оператор ГРС фіксує відбір газу із системи конкретними учасниками ринку. Газ, який споживають, але не оплачують підприємства теплокомуненерго (ТКЕ), «Укртрансгаз» оформляє як несанкціонований відбір газу операторами ГРС. Таким чином, борги фінансово неспроможних ТКЕ штучно перекидаються на операторів ГРС. У такий спосіб компаніям приписано фіктивні борги на суму понад 12,8 млрд грн», — ідеться в заяві.

«Штучні борги й доведення до банкрутства операторів ГРС здійснюються владою для зміцнення монополії «Нафтогазу», щоб зберегти його існування й установити повний монопольний контроль над сектором розподілу газу, усунувши конкурентів», — вважають у РГК.

Коментарі
Додати коментар