До новин

У першому кварталі-2019 продано активів банків-банкрутів на 2 мільярди

24 червня, 2019
Продаж
У першому кварталі-2019 продано активів банків-банкрутів на 2 мільярди

Протягом I кварталу 2019 року Фонд гарантування вкладів реалізував активи неплатоспроможних банків на загальну суму 2 079,8 млн грн.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на прес-службу Фонду гарантування вкладів фізосіб.

Серед найбільших реалізованих у зазначений період активів, зокрема, права вимоги за кредитними договорами ПАТ «КБ «НАДРА», у забезпечення за якими передано недобудований ТРЦ «Республіка», що мав стати одним з найбільших торговельно-розважальних центрів в Україні. Ціна активу за результатами аукціону на майданчику ProZorro.Продажі склала близько 777 млн грн, або на рівні 30% від його номінальної вартості. Це найвища ціна з усіх об’єктів, що будь-коли виставлялися на торги Фондом.

Іншим значним активом, який був реалізований у цей період, – права вимоги ПАТ «БАНК «ФОРУМ» за кредитними договорами ГК WOG. Протягом трьох років Фонд не міг виставити цей актив на продаж через судову тяганину, яка закінчилася 23 січня цього року рішенням Великої Палати Верховного Суду України на користь ФГВФО та ПАТ «БАНК «ФОРУМ». У результаті відкритих торгів у системі ProZorro.Продажі цей актив було продано за майже 405 млн грн.

Протягом I кварталу 2019 року найбільше коштів від реалізації активів надійшло у такі банки:

- ПАТ «КБ «НАДРА» - 876,8 млн грн;

- ПАТ «БАНК ФОРУМ» - 534,8 млн грн;

- АТ ДЕЛЬТА БАНК» - 124,7 млн грн;

- ПАТ «ДІАМАНТБАНК» - 63,2 млн грн;

- АТ «РОДОВІД БАНК» - 54,1 млн грн;

- АТ «Банк «Фінанси та Кредит» - 53,8 млн грн.

Продаж активів банків, що ліквідуються, – одне із ключових завдань Фонду. Цей процес розпочинається з дати затвердження Фондом результатів інвентаризації та формування ліквідаційної маси відповідного банку і триває протягом процедури його ліквідації, яка, згідно з законодавством, не може тривати більше 5 років. Усі торги з продажу активів банків відбуваються на електронних аукціонах в он-лайн режимі в системі ProZorro.Продажі або на міжнародних торгових майданчиках. З 2017 року пули активів (сукупність активів (майна), що об’єднані за певними ознаками) виставляються на торги за моделлю «Голландський аукціон».

Найближчим часом Фонд планує реалізацію таких великих об’єктів:

- 25 червня 2019 року відбудеться «голландський аукціон» з продажу нежитлових будівель центрального стадіону «Чорноморець» в м. Одеса та прав вимоги за договорами, що укладені з юридичними особами у кількості 40 шт. Усі активи перебувають на балансі АТ «ІМЕКСБАНК» і в такому складі запропоновані вперше. Початкова ціна реалізації – 3 666 251,88 тис. грн;

- 03 липня 2019 року відбудеться «голландський аукціон» з продажу активів АТ «Банк «Фінанси та Кредит» - права вимоги за кредитними договорами юридичної особи, яка є одним із провідних виробників продукції медичного призначення. У забезпечення кредиту передані цінні папери-акції, нерухоме майно в Одеській області, товари в обороті тощо. Початкова ціна лоту – 1 123 766,27 тис. грн.

Коментарі
Додати коментар