До новин

ТРЦ «Республіка» можуть добудувати, але потрібні $100 мільйонів

24 червня, 2019
Продаж
ТРЦ «Республіка» можуть добудувати, але потрібні $100 мільйонів

Компанія Солтекс Капітал готується відновити роботи з добудови одного з найбільших недобудованих ТРЦ столиці. Завершити роботи можна за 18 місяців, а сума інвестицій — близько $100 млн.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на НВ Бізнес.

Роботи із завершення будівництва одного з найбільших ТРЦ Києва - Республіка - можуть поновитися в найближчі кілька місяців. Про деталі проекту журналістам розповіли три джерела — керівник інвестиційної компанії та два директори торгових центрів.

«Нову команду очолила Анна Закомірна, яка зараз набирає фахівців. Найбільш вірогідним претендентом на добудову ТРЦ є компанія КАН Девелопмент Ігоря Ніконова. Всі роботи планується завершити за 18 місяців», — повідомив директор консалтингової компанії, що побажав залишитися неназваним.

Анна Закомірна підтвердила виданню, що дійсно очолює проект Республіки, займається підбором фахівців — але відмовилася повідомити терміни реалізації проекту і його вартість. За її словами, зараз проводиться аудит об`єкта.

Ігор Ніконов інформацію про можливе добудовування ТРЦ не коментує.

Республіка — один з найбільших ТРЦ Києва площею близько 300 000 кв м, будівництво якого почалося в 2012 році. Спершу торговий центр планувалося відкрити в 2014 році, а потім термін його здачі було перенесено на 2015 рік. Реалізацією проекту займалася компанія Мегаполісжитлобуд, яку пов’язують з бізнесменом Дмитром Фірташем, а сума інвестицій в будівництво Республіки оцінювалася в $350 млн. До 2015 року будівля була побудована на 80%, і роботи зупинилися. У 2017 році Національний банк стягнув корпоративні права на ТРЦ Республіка після того, як компанія Мегаполісжітлобуд припинила обслуговувати кредити, видані Надра банком Дмитра Фірташа. Надра банк був визнаний неплатоспроможним в 2015 році.

Права вимоги за кредитами, де ТРЦ Республіка виступив заставою, продавали кілька років. Торги стартували в липні 2017 р. зі стартовою ціною 2,59 млрд грн, а лот був проданий тільки в лютому цього року за 777 млн грн маловідомій компанії Солтекс Капітал. За даними Єдиного реєстру Міністерства юстиції, компанія зареєстрована у вересні 2018 року і належить британцеві Джонсону Роберту Алану. Одним з двох директорів компанії є Денис Лукашевич, який змінив на цій посаді Василя Астіона. Астіон до весни 2018 року було партнером народного депутата від партії Відродження Віталія Хомутинніка з компанії Dnipro Agro Alliance LTD. Денис Лукашевич є партнером Астіона у компанії Толкфін, йдеться в Єдиному реєстрі Міністерства юстиції. Толкфін брав участь в торгах, організованих НБУ. Хомутиннік не коментує інформацію, пов’язану з ТРЦ Республіка.

Яким чином компанія Солтекс Капітал і Мегаполісжитлобуд домовилися про передачу недобудованого ТРЦ — сторони не говорять.

ТРЦ Республіка залишається привабливим активом, вважає директор консалтингової компанії UTG Євгенія Локтіонова. «За час простою об`єкт не втратив свої позиції. Більш того, кількість потенційних орендарів з цього періоду збільшилася в 2,5 разу, на український ринок виходить IKEA і є можливість запропонувати їй орендувати приміщення», — говорить вона. Локтіонова додає, що ТРЦ розташований в густонаселеному районі і практично готовий. Директор консалтингової компанії, що побажав залишитися неназваним, повідомив НВ Бізнес, що добудувати Республіку планують за 18 місяців.

Раніше експерти підраховували, що для добудови об`єкта необхідно близько $100 млн, розповідає співвласник девелоперської компанії XXI Століття Олег Салмін. «Думаю, що фінальну суму власник будівлі дізнається після проведення повного аудиту», — додає він. Експерт вважає, що успіх нового торгового центру буде залежати від рівня орендних ставок, які запропонують орендарям. Це підтверджує і власник компанії Zeebra (мережі Butlers і Glossip) Дмитро Єрмоленко, за словами якого конкуренція між торговими центрами посилюється, що пов’язано з появою нової пропозиції. «Девелопери заявили про відкриття в цьому році ТРЦ Blockbuster Mall, River Mall і Retroville. Але купівельна спроможність населення так швидко не покращується», — уточнює експерт. Він додає, що готовий відкрити магазин в Республіці тільки за привабливою орендною ставкою.

Якщо Республіка буде відкрита в наступному році, то власникам торгового центру вдасться обійти свого конкурента — девелопера Вагіфа Алієва. Бізнесмен раніше заявляв про відкриття ще одного великого торгового центру — Ippodrom Mall площею близько 450 000 кв м. Алієв заявив, що не боїться конкуренції з Республікою і має намір приділяти велику увагу розважальній складовій своїх проектів.

 

Коментарі
Додати коментар