До новин

НАБУ розслідує рішення НБУ про ліквідацію "Златобанку"

15 жовтня, 2019
Ліквідація
НАБУ розслідує рішення НБУ про ліквідацію "Златобанку"

Відповідно до ухвали Вищого антикорупційного суду від 8 жовтня, детективи НАБУ здійснюють досудове розслідування в кримінальному провадженні за заявою директора ТОВ «Авангард-Експо», який стверджує, що службові особи НБУ та Фонду гарантування, “зловживаючи своїм службовим становищем винесли постанови та рішення про віднесення ПАТ «Златобанк» до категорії неплатоспроможних, запровадження тимчасової адміністрації, відкликання банківської ліцензії та його ліквідацію, чим завдали тяжкі наслідки ПАТ «Златобанк»”.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на finbalance.

За даними Нацбанку, на 06.02.2015 ТОВ “Авангард-Експо” було власників 97,9% акцій Златобанку, а як його бенефіціар позиваціонувалася Олена Якіменко. Разом з тим, на ринку “Златобанк” неофіційно пов’язували з Леонідом Юрушевим.

“Златобанк” був виведений з ринку в 2015 році. У лютому 2019 року Верховний Суд визнав незаконним рішення НБУ про віднесення “Златобанку” до категорії неплатоспроможних. У червні поточного року Госпсуд м. Києва відкрив провадження у справі №910/4475/19 про банкрутство “Златобанку”.

Згідно з матеріалами Вищого антикорупційного суду, ТОВ «Авангард-Експо» констатує, що попри судові рішення щодо незаконності виведення з ринку “Златобанку”, у 2018-2019 роках Фонд гарантування продав активи банку для третіх осіб.

“На думку заявника, злочинні дії полягають у захопленні виконавчого органу ПАТ «Златобанк» шляхом перевищення службових повноважень, зокрема шляхом одноосібного підписання головою НБУ постанов без погодження з рядом колективних органів; у внесенні завідомо неправдивих відомостей до Єдиного державного реєстру юридичних осіб; заволодінні майном ПАТ «Златобанк» шляхом продажу з торгів за ціною нижчою від реальної вартості на користь третіх осіб; інших діях”, - йдеться в судових матеріалах.

8 жовтня Вищий антикорупційний суд надав доступ детективам НАБУ до матеріалів НБУ і ФГВФО щодо “Златобанку”.

Коментарі
Додати коментар