До новин

Фонд гарантування прокоментував арешт рахунків "Укргазвидобування"

23 жовтня, 2019
Фінансовий ринок
Фонд гарантування прокоментував арешт рахунків "Укргазвидобування"

Фонд гарантування вкладів фізосіб прокоментував арешт рахунків "Укргазвидобування" (на підставі кредитних договорів, раніше укладених з Дельта Банком).

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на прес-службу ФГВФО.

У Фонді пояснили, що у 2015 р., після віднесення Дельта Банку до категорії неплатоспроможних, перевіркою Фонду гарантування серед численних порушень було виявлено, зокрема, таке: кредити АТ «Укргазвидобування», взяті у цьому банку, незадовго до початку його виведення з ринку були погашені поручителями за рахунок їхніх коштів, розміщених у тому ж АТ «Дельта Банк». Тобто, йдеться про класичну схему погашення позики без реальних зовнішніх грошових надходжень, відому як «схлопування».

Відповідно, договори поруки, які стали підставою для такого «погашення» кредитів АТ «Укргазвидобування» після запровадження в АТ «Дельта Банк» тимчасової адміністрації були виявлені Уповноваженою особою на здійснення тимчасової адміністрації в АТ «Дельта Банк» як нікчемні за ознаками нікчемності, передбаченими ч. 3 ст. 38 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб». Про це було повідомлено поручителям і АТ "Укргазвидобування". Хоча це питання стало приводом до численних взаємних судових позовів між усіма сторонами «погашення», однак, низкою судових рішень було встановлено дійсність та чинність вимог АТ «Дельта Банк» як кредитора.

Зокрема, Вищий господарський суд України ухвалив рішення у справі № 910/14423/15 щодо стягнення коштів на користь АТ «Дельта Банк» за одним із кредитних зобов’язань, та у серпні 2017 року АТ "Укргазвидобування" в порядку добровільного виконання рішення перерахувало на рахунок АТ «Дельта Банк» 214,2 млн. грн.

Ці кошти були спрямовані на задоволення вимог кредиторів АТ «Дельта Банк», а залишок заборгованості у розмірі понад 200 млн. грн. за двома кредитними договорами було реалізовано на відкритих торгах відповідно до нормативно-правових актів, що регулюють процедуру продажу активів неплатоспроможних банків.

За підсумками проведених публічних торгів, що відбулись 25.02.2019, їх переможцем було визначено компанію, яка сплатила за цей лот 75,7 млн. грн. Цікава деталь: участь у торгах взяла і НАК «Нафтогаз України» (АТ «Укргазвидобування» є на 100% дочірнім підприємством НАК «Нафтогаз України»), яка запропонувала за ці права вимоги 64,2 млн. грн, вочевидь, не вважаючи, що вони коштують більше. Це демонструє, як насправді оцінюють ці права вимоги вказані компанії. Тоді як Фонд, нагадаємо, реалізував їх більш ніж на 11 млн. грн. дорожче. Тобто, Фондом було зроблено усе можливе у боротьбі за права кредиторів!

Таким чином, новим кредитором АТ «Укргазвидобування» за його зобов’язаннями перед АТ «Дельта Банк» стала компанія-покупець, правомірність вимог якої підтверджено, зокрема, ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 03.07.2019, залишеною в силі постановою Верховного Суду від 16.08.2019.

Фонд гарантування вкладів наголошує: виведення банку з ринку не звільняє його позичальників від обов’язку погашення кредитних зобов’язань самому банку, або його правонаступнику за цими зобов’язаннями! Усі кошти, отримані від погашення таких зобов’язань або від реалізації прав вимоги за ними, спрямовуються на розрахунки з кредиторами неплатоспроможного банку!

Коментарі
Додати коментар