До новин

Рада збирається дозволити держбанкам продавати через ФГВФО безнадійні кредити

12 листопада, 2019
Продаж
Рада збирається дозволити держбанкам продавати через ФГВФО безнадійні кредити

16 жовтня у Верховній Раді був зареєстрований законопроект №2272 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення системи гарантування вкладів фізичних осіб та виведення неплатоспроможних банків з ринку”.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація в Україні» із посиланням на сайт ВР.

Авторами документу вказані два нардепи з фракції “Слуга народу” - Мотовиловець Андрій і Мовчан Олексій (на момент обрання в парламент працювали на керівних посадах в ДП “Прозорро.Продажі”).

Законопроект передбачає, що “державні банки та банки за участі держави мають право передати у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів, в управління Фонду [гарантування вкладів фізосіб] з метою продажу на відкритих торгах (аукціоні) безнадійну заборгованість (заборгованість за кредитними операціями, що класифікована банком як безнадійна відповідно до вимог нормативно-правових актів Національного банку України, що може включати в себе вимоги банку за кредитами, цінними паперами, що є у власності банку, дебіторськими зобов`язаннями тощо)”.

Як зазначається, “державні банки та банки за участі держави передають безнадійну заборгованість в управління Фонду виключно з метою продажу Фондом такої безнадійної заборгованості на відкритих торгах (аукціоні), порядок проведення яких регламентується нормативно-правовими актами Фонду” (цитата).

“У разі продажу Фондом безнадійної заборгованості, переданої в управління Фонду, Фонд перераховує кошти, отримані від реалізації такої безнадійної заборгованості, відповідному банку після відшкодування Фонду витрат на утримання та продаж такої безнадійної заборгованості, розмір яких визначається Фондом”, - йдеться в законопроекті.

Цей документ також передбачає, що керівники державних банків та банків за участю держави при прийнятті рішень щодо передачі майна таких банків в управління Фонду “перебувають під захистом закону”:

1) керівники державних банків та банків за участю держави не несуть відповідальності за будь-які дії та бездіяльність, якщо вони діяли на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Позови, подані проти керівників державних банків та банків за участю держави, вважаються позовами проти відповідних державних банків та банків за участю держави;

2) шкода, заподіяна керівниками державних банків та банків за участю держави, внаслідок професійної помилки, дій та/або бездіяльності керівника такого державного банку або банку за участю держави під час прийняття рішень щодо передачі майна таких банків в управління Фонду, не підлягає відшкодуванню.

“Державний банк та банк за участю держави забезпечує правовий захист керівників відповідного банку, у тому числі шляхом забезпечення надання правової допомоги адвокатами та іншими фахівцями в галузі права, в разі подання проти них позовів або їх участі в адміністративному чи кримінальному провадженні, що пов’язані з прийняттям рішень щодо передачі майна таких банків в управління Фонду”, - констатується в законопроекті.

Один з його авторів - нардеп О. Мовчан - у колонці для “Економічної правди” зазначив, що законопроект №2272 “зможе надати керівництву державних банків законний інструмент для продажу активів зі знижкою”.

“Уряд Гончарука наразі має неймовірну можливість запустити прозорий продаж поганих кредитів державних банків, щоб наповнювати бюджет, захистити права кредиторів, що в свою чергу знизить ризики для банків і знизить вартість запозичень для місцевого бізнесу. Тобто все, що треба зробити уряду у питанні розміром в 400 млрд грн – це мати політичну волю та бажання почистити державні банки від зайвих обтяжень після прийняття законопроекту №2272”, - зазначив О. Мовчан.

Коментарі
Додати коментар