До новин

НБУ врятував 13 з 18 великих банків, що перебували на межі банкрутства

07 липня, 2015
Банкрутство фінустанов
НБУ врятував 13 з 18 великих банків, що перебували на межі банкрутства

2014 року Національний банк України під час обстеження найбільших за розміром активів банків виявив 18 проблемних фінустанов. 5 з них втратили ліквідність та були віднесені до категорії неплатоспроможних.

Про це інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація повідомили у прес-службі НБУ

Так, минулого року Національним банком України здійснено діагностичне обстеження 34 найбільших за розміром активів банків.

Перевірка включала оцінку якості активів, поточної та перспективної платоспроможності банків з метою визначення необхідних обсягів їх докапіталізації.

За результатами обстеження 18 банків потребували вжиття низки заходів, спрямованих на забезпечення достатності (адекватності) регулятивного капіталу, які вони повинні були виконати в строк до 1 липня 2015 року.

З цього числа 5 банків не змогли витримати погіршення економічної ситуації, втратили ліквідність та впродовж 2014 – 2015 років віднесені до категорії неплатоспроможних.

Решта 13 – забезпечили виконання розроблених за результатами діагностичного обстеження бізнес-планів та взятих на себе зобов’язань у визначені строки. Зокрема, за рахунок низки заходів ними збільшено статутний капітал, залучено кошти на умовах субординованого боргу, конвертовано субординований борг до капіталу першого рівня, отримано безповоротну фінансову допомогу, скорочено активи та інші джерела.

Нагадаємо, сьогодні триває нове діагностичне обстеження 20 найбільших українських банків у рамках спільної з Міжнародним валютним фондом програми розширеного фінансування (Extended Fund Facility Arrangement, EFF). Обстеження проводиться щодо збитків, які банки понесли через військовий конфлікт на сході країни та погіршення економічної ситуації. Буде перевірено якість активів банків, достатність резервів під проблемні кредити, а також їхня реальна вартість. Також будуть перевірені усі кредити, надані особам, чином які  пов'язані з банком. Обстеження проводять найбільші у світі аудиторські компанії: Deloitte, PricewaterhouseCoopers, Ernst &Young та KPMG. У його результаті буде визначена додаткова потреба банків у капіталі, який вони повинні будуть сформувати. Якщо за результатами обстеження буде виявлено неплатоспроможність окремих банків, то вони повинні будуть збільшити свій капітал.
Коментарі
Додати коментар