До новин

У січні банки-банкрути погасили вимог кредиторів на 74 мільйони гривень

24 лютого, 2022
Банкрутство фінустанов
У січні банки-банкрути погасили вимог кредиторів на 74 мільйони гривень

Протягом січня неплатоспроможні банки, що перебувають в управлінні Фонду гарантування вкладів, спрямували на погашення вимог своїх кредиторів 74,1 млн грн.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на пресслужбу ФГВФО.

Із зазначеної суми, зокрема, 7,6 млн грн спрямовано на погашення вимог 3-ї черги, що виникли у т.ч. на покриття витрат Фонду на виплату гарантованого відшкодування вкладникам у межах 200 тис. грн, на погашення вимог 7-ї черги - юросіб, що не є пов’язаними з банком особами, – 66,4 млн грн.

Із загальної суми на позачергове задоволення вимог забезпечених кредиторів спрямовано 43,1 млн грн, з яких 42,5 млн грн – позачергове погашення вимог НБУ.

В цілому за весь період станом на 1 лютого 2022 року задоволено вимог кредиторів неплатоспроможних банків на загальну суму 55 957,6 млн грн, з яких 17 006,0 млн грн погашено забезпеченим кредиторам, в т.ч. 15 725,4 млн грн – НБУ (включно за рахунок звернення стягнення на предмет застави та майна поручителів).

Нагадаємо, на задоволення вимог кредиторів неплатоспроможних банків Фондом спрямовуються кошти, отримані в результаті управління та продажу майна (активів) цих банків. Враховуючи низьку якість активів, реальна вартість яких в рази нижча за номінальну, численні вимоги кредиторів залишаються незадоволеними за недостатністю майна таких банків. У зв’язку з цим Фонд вживає необхідних заходів з метою реалізації положень частини п’ятої статті 52 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» та притягнення до цивільно-правової відповідальності пов’язаних осіб (власників, керівництво банків), діяннями / рішеннями яких заподіяно збитків неплатоспроможним банкам. Усі кошти,  що будуть стягнуті у результати цієї діяльності, спрямовуватимуться на задоволення вимог кредиторів банків.

Станом на 1 лютого 2022 року Фондом, відповідно до ч. 5 ст. 52 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», подано 72 позовні заяви щодо 45 банків. Загальна кількість відповідачів, які є пов’язаними особами цих банків, – 821 особа. Загальна сума позовних вимог складає 100 810,12 млн грн. Загальний розмір позовних вимог Фонду, задоволених згідно судових рішень, які набрали законної сили, становить понад 76 млн грн.

Крім того, Фондом пред’явлено 27 цивільних позовів у кримінальних провадженнях щодо 19 банків, розгляд яких триває. Загальна кількість цивільних відповідачів – 59 осіб. Загальна сума пред’явлених вимог складає 16 262,97 млн. грн.

Разом з цим, за результатами розгляду судами кримінальних проваджень, на підставі прийнятих судових рішень, станом на 1 лютого 2021 року Фонд гарантування ініціював 5 судових проваджень про відшкодування шкоди, заподіяної кримінальними правопорушеннями, щодо 5 банків. Загальна кількість відповідачів – 5 осіб. Загальна сума заявлених позовних вимог складає 2 657,79 млн грн. Загальний розмір позовних вимог Фонду, задоволених згідно судових рішень, які набрали законної сили, становить понад 750 млн грн.

Коментарі
Додати коментар