До новин

У Мінекономіки назвали першу приватизаційну п`ятірку

05 грудня, 2019
Продаж
У Мінекономіки назвали першу приватизаційну п`ятірку

Заступник міністра економіки Павло Кухта назвав першу п`ятірку підприємств на приватизацію - Одеський припортовий завод, Об`єднана гірничо-хімічна компанія, "Електроважмаш", "Президент-готель", шахта "Краснолиманська".

Про це повідомляє інформаційний портал “Банкрутство & Ліквідація в Україні” із посиланням на  його інтерв’ю для “Економічної правди”.

На питання, що у Кабміні планують робити з боргами ОПЗ перед компаніями Фірташа, Кухта відповів: "Цей борг заважає не тільки продажу, він заважає нормальному функціонуванню заводу. Проблемні борги - це випадок не тільки ОПЗ. У багатьох ДП високе боргове навантаження, багато з них є учасниками судових процесів". Відповідаючи на питання, чи готовий Кабмін взяти зобов`язання ОПЗ на себе, заступник міністра заявив: "З ОПЗ працює інвестиційний радник. Він запропонує нам варіанти".

Нагадаємо, у Фонді держмайна заявили, що очікувана дата продажу Одеського припортового заводу - кінець 2020 року. Суд зобов`язав "Одеський припортовий завод" виплатити НАК "Нафтогаз України" 2,227 мільярда гривень заборгованості за спожитий природний газ за двома договорами від 2016 року. В липні Одеський припортовий завод отримав нових членів наглядової ради. На початку серпня Одеський припортовий завод, який простоював з квітня 2018 року, почав запуск виробництва аміаку і карбаміду.

Павло Кухта заявив, що приватизація "Центренерго" може відбутися у 2020-2021 роках. За його словами, "Центренерго" є в списку 21 об`єкта, які підлягають приватизації. "Щодо "Центренерго" був невдалий конкурс, проведений за старим законом. Потрібно повернутися до процедури найму радника і знову брати курс на приватизацію", - сказав Кухта.

“Наше завдання - забезпечити прозорі нормальні процедури, максимальне залучення інвесторів, проведення якісного конкурентного конкурсу. Після цього компанія зможе нормально працювати у приватній власності, будуть створені робочі місця. Це те, задля чого робиться приватизація.

На кожній компанії паразитують якісь олігархічні групи, корупціонери. На ОПЗ тиснуть борги Фірташа. Кажуть, що "Центренерго" раніше контролювали Кропачев, до нього - Кононенко, а тепер - Коломойський. Ми розуміємо, що в цьому секторі є системна корупція. Наше завдання - максимально її вичистити", - додав заступник міністра.

Кухта також зазначив, що Фонд держмайна готується спростити процедуру найму радників. "Основна мета цих змін - пришвидшити відбір. Тут ще питання в спроможності радників працювати над багатьма об`єктами одночасно, їхніх можливостях виділяти людські ресурси на це", - сказав він.

За словами заступника міністра економіки, пріоритетним завданням держави по "Укрспирту" є зруйнування державної монополії на виробництво спирту. "Укрспирт" — дуже проблемне підприємство. Зсередини воно майже повністю криміналізоване. Приватизація може відбуватися двома етапами. Перший — запускається конкурентний ринок. Другий — все, що ми не хочемо залишати в портфелі держави, можна спокійно продати. 90% "живих" заводів можна продавати окремими підприємствами", - підкреслив Кухта.

Інші 10% потужностей замміністр пропонує ліквідувати або поміняти профіль діяльності. "Значна частина цих підприємств уже не виробляє спирт. Там навіть обладнання потрібного нема", - підкреслив він.

Заступник міністра зазначив, що для майбутніх інвесторів можливо буде мати більший сенс будувати потужності з нуля, аніж покращувати застаріле обладнання. "Цілком можливо, що побудувати нове підприємство для інвестора може мати більше сенсу, ніж модернізувати старе. Що продавати, а що ні — це питання реформи самого "Укрспирту" та його ревізії", - зауважив Кухта.

Він розповів, що у Міністерстві економіки вивчають модель централізованого управління державними активами через Фонд національного багатства, запланований запуск відбудеться у 2020 році.

"До початку січня ми маємо подати список компаній, де держава за законом не зможе продавати більш ніж 50% + 1 акцію. Ці активи залишатимуться в основному в державній власності, у них можна буде залучати міноритарних інвесторів.

Ці державні підприємства мають скласти базу для створення централізованої структури з управління державними активами. Я говорю про створення Фонду національного багатства", - наголосив він.

Кухта повідомив, що модель такого холдингу ще розробляється і буде представлена пізніше.

"Загалом ідея дуже проста. Світовий досвід показує, що централізоване управління державним корпоративним сектором ефективніше, ніж децентралізоване, розкидане по міністерствах. Централізоване управління — це сучасний тренд.

Світова практика показує: якщо активами управляє комерційна структура на кшталт Kemasik в Сінгапурі чи "Самрук-Казини" в Казахстані, то процес управління стає деполітизованим і більш ефективним з фінансової точки зору.

Компанії приносять більше коштів власнику, тобто народу, і менше використовуються для політичних забаганок. Корупція скорочується. Централізоване управління — це спосіб зробити держсектор сучасним", - підкреслив він.

Заступник міністра заявив, що нова структура також буде мати незалежне корпоративне управління, аби виключити можливу політизацію.

"Це (деполітизація - ЕП) забезпечується збалансуванням повноважень на рівні політичного контролю за цією структурою, тобто форматом нагляду над нею, правилами призначення, звільнення та підзвітності цієї людини.

Фонд повинен мати незалежну наглядову раду та корпоративне управління, щоб ним не можна було керувати вручну.

Для реалізації цього рішення потрібні законодавчі зміни. У фіналі це рішення ухвалюватиме парламент. Етап парламентського обговорення ідеї ще попереду", - заявив заступник міністра.

Також Кухта підтвердив, що Фонд національного багатства запрацює у 2020 році. "Ми плануємо внести закон у парламент, публічно обговорити його з депутатами, ухвалити і створити фонд", - резюмував Кухта.

Коментарі
Додати коментар