До новин

НБУ запропонував банкам нові інструменти для підтримки ліквідності

08 липня, 2015
Банкрутство фінустанов
НБУ запропонував банкам нові інструменти для підтримки ліквідності

Національний банк України прийняв ряд рішень щодо розширення спектру інструментів з управління ліквідністю банків та посилення зацікавленості банків у таких операціях.

Про це інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація повідомили у прес-службі регулятора.

Зокрема, ринку запропонований новий короткостроковий інструмент управління ліквідністю шляхом проведення щотижневих аукціонів з розміщення депозитних сертифікатів на термін 1 та 3 місяці з визначенням ціни їх розміщення під час проведення процентних тендерів з обмеженим обсягом.

«Пропонуючи ринку новий короткостроковий інструмент управління ліквідністю, регулятор не лише сприяє формуванню кривої дохідності, а й дає можливість ринку самостійно визначити вартість ресурсів, зокрема у новому тримісячному терміні», - зазначив начальник Управління операцій на відкритому ринку та розміщення державних цінних паперів Микола Селехман.

Також правління Національного банку ухвалило рішення щодо проведення операцій з продажу державних цінних паперів з портфеля Національного банку України. Дохідність придбання державних цінних паперів буде встановлюватися залежно від строку до погашення. Сьогодні вони пропонуються ринку на таких  рівнях: 22% – за  6- місячними, 20% – за 1- річними, 17% – за 3- річними, 15% – за 5- річними та 12% – за 10- річними облігаціями.

Метою таких змін, зазначили у НБУ, є посилення ринкових засад функціонування грошово-кредитного ринку через задіяння ефективних механізмів ціноутворення та створення можливостей для формування строкової кривої дохідності, пожвавлення вторинного ринку державних цінних паперів та надання банкам додаткових інструментів для диверсифікації своїх активних операцій.

«Національний банк запропонував досить привабливу для банків криву дохідності», – зазначила голова Національного банку України Валерія Гонтарева та закликала банкірів переходити з «короткої» ліквідності в обсязі 45 млрд грн до «довгої».

Також з метою посилення зацікавленості банків у купівлі депозитних сертифікатів Національного банку України постановою правління Національного банку від 3 липня №432 «Про внесення зміни до Положення про регулювання Національним банком України ліквідності банків України» змінено підхід до визначення розрахункового періоду для нарахування процентів за депозитними сертифікатами Національного банку України та встановлення його як періоду фактичного залучення коштів. Згідно з Постановою № 432 строк розміщення депозитного сертифіката для нарахування процентів починається з дня надходження коштів від банку і закінчується в день, який передує дню погашення депозитного сертифіката. Відповідні зміни набирають чинності 15 липня 2015 року.

Нарахування процентів за депозитними сертифікатами Національного банку України, розміщеними серед банків до набрання чинності цією постановою, здійснюється відповідно до умов їх розміщення та нормативно-правових актів Національного банку України, які діяли на день розміщення цих депозитних сертифікатів.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, НБУ не зміг провести тендер з підтримки ліквідності банків через відсутність заявок.

Коментарі
Додати коментар