До новин

Верховний суд підтвердив законність ліквідації банку «Михайлівський»

08 січня, 2020
Ліквідація
Верховний суд підтвердив законність ліквідації банку «Михайлівський»

24 грудня 2019 року Верховний Суд завершив розгляд справи за позовом власника ПАТ «БАНК МИХАЙЛІВСЬКИЙ» ТОВ «ЕКОСІПАН» та ухвалив рішення, яким касаційну скаргу власника банку залишив без задоволення, а рішення суду апеляційної інстанції про відмову в позові – без змін.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація в Україні» із посиланням на пресслужбу Фонду гарантування вкладів.

Нагадаємо, Київський апеляційний адміністративний суд своєю постановою від 07 серпня 2017 року (у справі №826/15961/16) скасував рішення попередньої інстанції та відмовив у задоволенні позовних вимог ТОВ «ЕКОСІПАН» до Національного банку України, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (треті особи – ПАТ «БАНК МИХАЙЛІВСЬКИЙ», громадська організація «Спілка вкладників Михайлівського») про визнання протиправними та скасування рішень про визнання банку неплатоспроможним, запровадження тимчасової адміністрації, відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку.

Своїм рішенням від 24.12.2019 Верховний Суд поставив крапку в багаторічній судовій тяганині, визнавши правомірними рішення Нацбанку та Фонду гарантування вкладів щодо визнання неплатоспроможним і ліквідацію ПАТ «БАНК МИХАЙЛІВСЬКИЙ». Рішення Верховного Суду остаточне і оскарженню не підлягає.

23 травня 2016 року Нацбанк визнав ПАТ «БАНК МИХАЙЛІВСЬКИЙ» неплатоспроможним, після чого Фондом гарантування вкладів було запроваджено тимчасову адміністрацію і розпочато процедуру виведення банку з ринку. 12 липня 2016 року Нацбанк ухвалив рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку, на виконання якого Фондом гарантування вкладів було розпочато процедуру його ліквідації. За підсумками інвентаризації активів ПАТ «БАНК МИХАЙЛІВСЬКИЙ» встановлено, що він не здатний задовольнити навіть 5% вимог своїх кредиторів, а відтак, є повністю неплатоспроможним.

З початку процедури виведення ПАТ «БАНК МИХАЙЛІВСЬКИЙ» з ринку Фонд відшкодував 2,5 млрд. грн вкладникам та особам, що законом прирівняні до вкладників як потерпілі від зловживань у сфері банківських та інших фінансових послуг.

Коментарі
Додати коментар