До новин

Продаж пулу активів «ВіЕйБі Банку»: ФГВФО зробив важливе оголошення

15 січня, 2020
Продаж
Продаж пулу активів «ВіЕйБі Банку»: ФГВФО зробив важливе оголошення

Фонд гарантування нагадав про запланований на 16 січня 2020 року аукціон з продажу пулу активів – кредитів ПАТ «ВіЕйБі Банк».

Всі ці кредити були видані компаніям, пов’язаним з одним акціонером, прострочка за ними становить у середньому 6 років, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на пресслужбу Фонду.

Переважна більшість кредитів у складі пулу перебуває в заставі НБУ. Початкова ціна лоту – 5,9 млрд грн. Аукціон відбудеться на майданчику «Фьост Файненшіал Нетворк Юкрейн» (FFN). Онлайн-аукціон проходить за відкритою процедурою. Стати його учасником може кожен, окрім позичальників і поручителів за кредитами. Переможцем аукціону стає той, хто запропонує найвищу ціну за лот.

Пул кредитів ВІЕЙБІ: основа пулу – майже 120 кредитів юридичних осіб, зокрема підприємств агропромислової галузі. Раніше ці активи до 10 разів торгувалися як окремо, так і у складі пулу в системі ProZorro.Продажі, але жоден покупець поки не виявив до них інтересу. Тому експерти ринку дива не очікують, розуміючи всі проблеми, з якими доводиться стикатися покупцям «стресових» активів.

Загальна сума заборгованості за кредитами ПАТ «ВіЕйБі Банк» становить майже 29,3 млрд грн, серед них тіло кредитів – 17 млрд грн, відсотки – 12,3 млрд грн (балансова вартість).

Більшість із цих кредитів не обслуговується близько 6 років. Щодо застави за ними, то понад половина її – товари (цукор-пісок, пшениця, кукурудза, ячмінь, ріпак та соняшник), які були взяті в заставу в період 2005-2014 років і вже втратили свою цінність. Також у заставі за 51 кредитом – майнові права, зокрема, по 21 кредитах – це майбутні врожаї кукурудзи та озимої пшениці 2014 року, які на даний час теж нічого не варті.

Серед іншого забезпечення – нерухомість, яку вважають більш-менш «твердою» заставою, але з часом її вартість суттєво знизилася. Серед об’єктів нерухомості: санаторій-профілакторій загальною площею 5 001 кв. м, агропромисловий майновий комплекс загальною площею 10 399 кв. м та цілісний майновий комплекс загальною площею 29 230 кв. м – всі ці об’єкти розташовані в Івано-Франківській області.

Комерційна нерухомість площею 22 893 кв. м в Черкаській області, кондитерський цех та ще декілька більш дрібних об’єктів. Вартість усієї заставної нерухомості «на папері» – майже 1 млрд грн сукупно, проте на сьогоднішній день ці об’єкти втратили, за експертними оцінками, більше половини вартості. Таким чином, сума заборгованості за кредитами у складі пулу майже вдесятеро перевищує вартість застави за ними, що пояснює невисокий інтерес до цих активів з боку потенційних інвесторів.

Коментарі
Додати коментар