До новин

Верховний суд відновив ліквідацію банку "Союз"

20 січня, 2020
Ліквідація
Верховний суд відновив ліквідацію банку "Союз"

Верховний суд 15 січня частково задовольнив касаційну скаргу Національного банку на рішення судів першої та апеляційної інстанцій, якими було скасовано постанову правління НБУ про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію АТ "КБ "Союз".

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація в Україні» із посиланням на пресслужбу Нацбанку.

«Так, на сьогоднішній день наявні усі правові підстави для здійснення ліквідаційної процедури АТ "КБ "СОЮЗ", адже постанова Правління Національного банку України "Про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію АТ "КБ "СОЮЗ" і рішення Виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб "Про початок процедури ліквідації АТ"КБ "СОЮЗ" та делегування повноважень ліквідатора банку" є чинними», - зазначають в НБУ.

Нагадаємо, правлінням Національного банку України 15.03.2016 було ухвалено постанову "Про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію АТ "КБ "СОЮЗ". Підставою для такого рішення був факт встановлення систематичного порушення банком законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом або фінансуванню тероризму.

Акціонер банку Дядечко С.В. у травні 2016 року звернувся в суд з позовом до Національного банку та Фонду гарантування вкладів, у якому просив визнати протиправною та скасувати постанову Правління НБУ про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію АТ "КБ "СОЮЗ" та рішення виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб про початок процедури ліквідації банку. Також позивач просив суд зобов’язати Національний банк України вчинити дії щодо відновлення функціонування банку.

Суди першої та апеляційної інстанцій ухвалили рішення на користь позивача. Не погодившись із зазначеними судовими рішеннями, Національний банк України у жовтні 2016 року звернувся до Верховного Суду із касаційною скаргою, яку 15 січня 2020 року було частково задоволено, а саме: скасовано рішення судів попередніх інстанцій, а справу направлено на новий розгляд до суду першої інстанції.

Коментарі
Додати коментар