До новин

Фонд гарантування готовий продати пул активів VAB Банку з дисконтом 99%

23 січня, 2020
Продаж
Фонд гарантування готовий продати пул активів VAB Банку з дисконтом 99%

6 лютого Фонду гарантування проведе повторний аукціон з продажу пулу активів ВіЕйБі Банку, в який входять права вимоги за кредитами на 29,3 млрд грн (у т.ч. 16,95 млрд грн - заборгованість по тілу кредитів і 12,35 млрд грн - по відсоткам).

Про це повідомляє інформаційний портал “Банкрутство & Ліквідація в Україні” із посиланням на дані ФГВФО.

Стартова ціна на лот - 1,17 млрд грн. У ході торгів вона може знизитися до 234,4 млн грн (таким чином, дисконт може скласти 99%).

16 січня Фонд гарантування вже виставляв на продаж вказаний пул активів. Тоді стартова ціна була 5,86 млрд грн. У ході торгів вона знижувалася до 1,17 млрд грн. Але зрештою лот так і не був проданий. Аукціон проводився на майданчику «Фьост Файненшіал Нетворк Юкрейн» (FFN).

ФГВФО заявляв, що до складу пулу входять кредити, які були видані компаніям (у т.ч. з агросектору), пов’язаним з одним акціонером. Як зазначалося, прострочка за позиками становить у середньому 6 років. Як констатувалося, більшість кредитів у складі пулу перебуває в заставі НБУ. Як зауважувалося, відповідні активи “до 10 разів торгувалися як окремо, так і у складі пулу в системі ProZorro.Продажі, але жоден покупець поки не виявив до них інтересу”.

Щодо застави за кредитами Фонд наводив таку інформацію:

“Понад половина її – товари (цукор-пісок, пшениця, кукурудза, ячмінь, ріпак та соняшник), які були взяті в заставу в період 2005-2014 років і вже втратили свою цінність. Також у заставі за 51 кредитом – майнові права, зокрема, по 21 кредитах – це майбутні врожаї кукурудзи та озимої пшениці 2014 року, які на даний час теж нічого не варті.

Серед іншого забезпечення – нерухомість, яку вважають більш-менш «твердою» заставою, але з часом її вартість суттєво знизилася. Серед об’єктів нерухомості: санаторій-профілакторій загальною площею 5 001 кв. м, агропромисловий майновий комплекс загальною площею 10 399 кв. м та цілісний майновий комплекс загальною площею 29 230 кв. м – всі ці об’єкти розташовані в Івано-Франківській області, комерційна нерухомість площею 22 893 кв. м в Черкаській області, кондитерський цех та ще декілька більш дрібних об’єктів.

Вартість усієї заставної нерухомості «на папері» – майже 1 млрд грн сукупно, проте на сьогоднішній день ці об’єкти втратили, за експертними оцінками, більше половини вартості”.

Коментарі
Додати коментар