До новин

НБУ надав 6,9 млрд грн рефінансування десяти банкам

23 березня, 2020
Банкрутство фінустанов
НБУ надав 6,9 млрд грн рефінансування десяти банкам

20 березня на позачерговому кількісному тендері з рефінансування банків НБУ задовольнив заявки 10 учасників ринку на загальну суму 6,93 млрд грн під 10%.

Про це повідомляє пресслужба Нацбанку, передає інформаційний портал "Банкрутство & Ліквідація в Україні" із посиланням на Finbalance.

Регулятор планував тендер, на якому мав пропонувати банкам позики на термін до 28 днів.

Як повідомлялося раніше, 13 березня НБУ надав для 9 банків рефінансування на 10,06 млрд грн під 10% на 14 днів.

На 20 березня припадає погашення Нацбанком двотижневих сертифікатів, які були розміщені 6 березня Нацбанком серед 63 банків на суму 148,5 млрд грн.

При цьому 20 березня також планувався тендер НБУ з розміщення 7-денних депсертифікатів.

На початок дня п`ятниці 20 березня обсяг коштів на коррахунках банків становив 36,7 млрд грн, що на 14,9 млрд грн менше (-28,9%), ніж було на 16 березня (тобто станом на початок тижня).

20 березня глава НБУ Яків Смолій заявив, що “депозити залишаються в банківській системі, практично немає відтоку [за попередні 10 днів]”.

Із 19 березня НБУ змінив графік проведення операцій з регулювання ліквідності. Тендери з розміщення депозитних сертифікатів та надання короткострокових кредитів рефінансування відтепер проводитимуться вдвічі частіше, тобто кожного тижня по п’ятницям.

Крім того, регулятор змінив строковість цих інструментів з регулювання ліквідності. Двотижневі депозитні сертифікати стануть тижневими, а короткострокові кредити рефінансування, граничний строк яких раніше становив 14 днів, будуть видаватися на строк до одного місяця.

Як і раніше, ставка за цими інструментами буде встановлюватися на рівні облікової ставки НБУ.

"Зміна графіку проведення тендерів та строковості інструментів з регулювання ліквідності посилить стійкість банківського сектору до турбулентності на фінансових ринках і підтримає його спроможність стимулювати українську економіку в умовах більшої невизначеності", - зазначав Нацбанк.

Також 19 березня набули чинності зміни, внесені Нацбанком у його нормативну базу, які передбачають можливість виділення банкам 5-річного рефінансування.

Як зауважував регулятор, цей крок спрямований на виконання кількох цілей, "пов’язаних як зі збереженням фінансової стабільності в країні, так і стимулюванням економічного зростання".

"По-перше, механізм довгострокового рефінансування надасть підтримку банківському кредитуванню в гривні, підсилюючи ефект інших заходів, вжитих Національним банком упродовж останніх місяців, – зниження облікової ставки та запровадження стимулюючих нормативів резервування.

По-друге, новий інструмент виступатиме додатковою гарантією підтримки достатньої ліквідності в банківській системі. Це, зокрема, важливо й для безперебійного проведення клієнтських операцій в умовах погіршення настроїв учасників фінансового ринку через поширення коронавірусу", - йшлося в заяві Нацбанку.

Заступник глави НБУ Олег Чурій називав банківську систему “надліквідною”, маючи на увазі не лише наявні гривневі ресурси на 200 млрд грн, але й кошти в іноземній валюті на 8-9 млрд дол на коррахунках.

“Цього цілком достатньо для того, щоб задовольнити попит щодо зняття депозитів, якщо такий буде. Крім того, в нас працюють інструменти автоматичного рефінансування під ліквідну заставу. Ліквідної застави сьогодні [в банків] - більше 300 млрд грн. Тобто в банків є ліквідність, у нас є інструменти, щоб цю ліквідність підтримувати”, - зауважував О. Чурій.

Коментарі
Додати коментар