До новин

Fitch: уряд за потреби підтримає Приватбанк, Ощадбанк, Укрексімбанк та Укргазбанк

30 квітня, 2020
Фінансовий ринок
Fitch: уряд за потреби підтримає Приватбанк, Ощадбанк, Укрексімбанк та Укргазбанк

Агентство Fitch підтвердило довгостроковий рейтинг Приватбанку, Ощадбанку, Укрексімбанку, Укргазбанку на рівні "В" та переглянуло прогноз з "позитивного" на "стабільний".

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на Фінбаланс.

Це рішення слідує за переглядом суверенного прогнозу для України з "позитивного" на "стабільний" в світлі впливу пандемії коронавірусу. Fitch очікує, що в 2020 році ВВП України впаде на 6,5% (після зростання на 3,2% у 2019 році) та зросте на 3,5% у 2021 році. На думку агентства, пом`якшити ситуації може збільшення соцвидатків бюджетну та "антивірусний" фонд (1,6% ВВП). Разом з тим, лишається невизначеність щодо тривалості кризи, яку спричиняє COVID-19.

Після девальвації гривні на 11% з початку березня Fitch прогнозує, що за підсумками всього 2020 року українська нацвалюта ослабне на 25%, що тиснутиме на банки. Водночас на думку аналітиків агентства, анонсоване Нацбанком забезпечення учасників додатковою ліквідністю і регуляторні пом`якшення допоможуть банкам управляти проблемною заборгованістю.

Оцінку фінансового стану чотирьох українських держбанків агентство обгрунтовує, зокрема, потенційною підтримкою, яку вони можуть отримати від уряду в разі виникнення такої потреби.

У цьому контексті Fitch згадує в т.ч. здійснені в минулі роки докапіталізації Приватбанку, Ощадбанку, Укрексімбанку, а також у цілому незначну ціну питання у випадку Укргазбанку, з огляду на його помірні розміри.

Коментарі
Додати коментар