До новин

Колишні акціонери банку-банкрута "Велес" відсудили в НБУ більше 100 мільйонів

07 травня, 2020
Банкрутство фінустанов
Колишні акціонери банку-банкрута "Велес" відсудили в НБУ більше 100 мільйонів

Печерський райсуд Києва 16 квітня задовольнив позов колишніх акціонерів банку “Велес” (Бондарєва Костянтина, Гончарової Ірини, Кандиби Олександра) та вирішив стягнути з НБУ 105 млн грн.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація в Україні» із посиланням на Finbalance.

Згідно з судовими матеріалами, на думку позивачів, ця сума відповідає розміру “майнової шкоди”, яка була їм завдана Нацбанком та виникла в результаті “неможливості вільно розпоряджатися власним майном (корпоративними правами, посвідченими акціями) у статутному капіталі ліквідованої банківської установи без належного майнового відшкодування”.

Екс-власники банку “Велес” зазначали, що адмінсуди скасували постанову НБУ про ліквідацію “Велеса”, а НБУ та Фонд гарантування не вчиняли заходів щодо відновлення функціонування банку і повернення його активів.

З огляду на це, суд констатував, що “внаслідок винесення відповідачем незаконного рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію АТ «Банк Велес» позивачів протиправно та без належної компенсації позбавлено приватного права на корпоративні права, посвідченими акціями банківської установи”.

Нагадаємо, НБУ ухвалив рішення про ліквідацію банку “Велес” у грудні 2015 року. Тоді регулятор заявляв про систематичні порушення фінустановою законодавства у сфері фінмоніторингу.

Нижче - цитата з тодішнього офіційного повідомлення НБУ щодо банку “Велес”:

“У вересні поточного [2015] року Національний банк запобіг спробі вивести за кордон близько 460 млн. дол. США за документами, що мають ознаки фіктивності. Ця невдала спроба стала підставою для проведення інспекційної перевірки банку з питань фінансового моніторингу.

Під час перевірки були виявлені факти здійснення банком ризикової діяльності та ціла низка операцій, характер яких дає підстави вважати, що вони були спрямовані на:

  • уникнення виконання вимог та обмежень, передбачених банківським, валютним законодавством, законодавством з питань фінансового моніторингу;
  • участь банку (надання банком послуг) у проведенні фінансових операцій, метою яких є виведення капіталів (зокрема повʼязаних із переказом коштів за кордон тощо).

Близько 90% всіх операцій, що здійснювались банком, були саме такими. За неповний рік їх обсяг перевищив 100 млн. дол. США. Крім того, значний обсяг операцій проведено з використанням підроблених документів”.

У 2016 році тодішній глава НБУ Валерія Гонтарева публічно озвучувала таку оцінку діяльності банку “Велес”: “Це був, мабуть, найбрудніший банк з цього списку банків з відмивання коштів. Тому що тільки цьому банку Національний банк завадив в останній рік у виведенні майже півмільярда доларів за фіктивними контрактами".

К. Бондарєв - один з екс-акціонерів банку “Велес”, який подав позов до НБУ, - є нардепом з фракції Юлії Тимошенко.

Коментарі
Додати коментар