До новин

Компанія, що вважає себе правонаступницею Укрінбанку, намагається позбутись зобов’язань шляхом контрольованого банкрутства – ФГВФО

25 травня, 2020
Банкрутство фінустанов
Компанія, що вважає себе правонаступницею Укрінбанку, намагається позбутись зобов’язань шляхом контрольованого банкрутства – ФГВФО

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб заявляє, що колишні власники Укрінбанку хочуть уникнути відшкодування збитків, завданих кредиторам банку.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на пресслужбу Фонду.

«8 травня 2020 р. Господарський суд Луганської області прийняв до розгляду заяву про порушення провадження у справі про банкрутство ПАТ "УКРІНКОМ". Відповідну ухвалу суд виніс у справі №913/266/20 за позовом юридичної особи-кредитора ТОВ "ЮС-МЕТАЛЛ". Всі ознаки вказують на те, що ПАТ "УКРІНКОМ" намагається піти у контрольоване банкрутство і у такий спосіб уникнути розрахунків з кредиторами банку», - зазначили у Фонді.

Там нагадали, що сума акцептованих вимог кредиторів станом на 01.04.2020 р. перевищує 3 млрд грн, з яких вкладникам 200+ (4 черга) має бути повернуто 607,7 млн грн, не пов’язаним з власниками юридичним особам (та іншим кредиторам 7 черги) - близько 500 млн грн, крім того залишаються неповернутими державі 1,8 млрд грн, виплачених вкладникам банку Фондом гарантування!

«Незабаром після визнання Національним банком України ПАТ «УКРІНБАНК» неплатоспроможним (у грудні 2015-го), дочекавшись, поки Фонд виплатив вкладникам банку 1,8 млрд грн у межах гарантованої суми, зацікавлені особи, серед яких і колишні акціонери банку, ініціювали декілька судових процесів щодо оскарження процедури виведення банку з ринку і у липні 2016 року за одну ніч внесли зміни до Єдиного державного реєстру (ЄДР). Як повідомляв Фонд гарантування вкладів, таким чином ПАТ «УКРІНБАНК» було перейменовано в ПАТ «УКРІНКОМ», а місце розташування юрособи змінено із Києва на м. Сєвєродонецьк Луганської області. Кінцевим бенефіціарним власником у ЄДР значиться Клименко Володимир Олександрович, у минулому - голова Спостережної Ради, власник істотної участі ПАТ «УКРІНБАНК». Ця нова юридична особа вивела на свою користь з ПАТ «УКРІНБАНК» усі активи, включно з нерухомістю, натомість, зупинила розрахунки з кредиторами і таким чином незаконно привласнила кошти вкладників банку, кредиторів і держави», - додали у ФВВФО.

Тепер ПАТ «УКРІНКОМ», яке наполягає на тому, що є правонаступником ПАТ «УКРІНБАНК», розпочало процедуру банкрутства не за банківським законодавством, а за процедурою, передбаченою для небанківських юридичних осіб. Вона не передбачає жодної пріоритетності прав вкладників на отримання відшкодування і не закріплює черговості отримання коштів рештою кредиторів.

Коментарі
Додати коментар