До новин

НБУ порадив банкам, як бути з фізособами-боржниками

24 липня, 2015
Банкрутство фінустанов
НБУ порадив банкам, як бути з фізособами-боржниками

Правління Національного банку України 21 липня прийняло постанову № 467 «Про схвалення Методичних рекомендацій щодо роботи банків з боржниками – фізичними особами, у яких виникли/можуть виникнути фінансові труднощі».

Про це інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація повідомили у прес-службі регулятора.

За інформацією Нацбанку, Методичні рекомендації розроблені з метою переведення процесу переговорів між позичальниками, у яких виникли чи можуть виникнути фінансові труднощі, та банками в площині конструктивного діалогу, результати якого дадуть змогу обрати найбільш прийнятний для обох сторін варіант реструктуризації заборгованості.

«Запровадження банками положень Методичних рекомендацій у своїй діяльності сприятиме відновленню платежів за кредитами фізичних осіб, поліпшенню стану їх обслуговування тими боржниками, у яких в умовах економічної кризи скоротилися доходи», - зазначають у НБУ.

Також, дотримуючись положень Методичних рекомендацій, банки матимуть змогу зменшити обсяги проблемної заборгованості, запобігти виникненню нових непрацюючих (проблемних) кредитів, а отже, зростанню ризиків своєї діяльності.

Методичні рекомендації розроблені за технічної допомоги Міжнародного валютного фонду з урахуванням загальноприйнятої банківської практики і міжнародного досвіду.

Практичне застосування банками положень Методичних рекомендацій – це крок на шляху до формування в Україні цивілізованих, справедливих, чітких і зрозумілих правил проведення переговорів між банками та позичальниками під час урегулювання їх кредитних взаємовідносин.

Національний банк України підкреслює, що, розробивши цей документ, він виконав ще один із пунктів Меморандуму про економічну та фінансову політику, укладеного між Україною та МВФ.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, НБУ почав публікувати інформацію про власників банків.

Коментарі
Додати коментар