До новин

"Мілкіленд" у першому півріччі наростив чистий збиток утричі

04 вересня, 2020
Збитки
"Мілкіленд" у першому півріччі наростив чистий збиток утричі

"Мілкіленд", молочна група з активами в Україні, РФ і Польщі, завершила січень-червень 2020 року з чистим збитком у розмірі EUR22,76 млн, що в 3,1 раза більше показника за аналогічний період 2019 року.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація в Україні» із посиланням на Інтерфакс-Україна.

Згідно зі звітом групи на Варшавській фондовій біржі, консолідована виручка "Мілкіленду" в січні-червні 2019 року скоротилася на 43,9% - до EUR36,97 млн, EBITDA в 4,8 рази - до EUR0,11 млн.

Виручка "Мілкіленду" в Україні знизилася на 22% у звітному періоді до EUR19,6 млн. Незважаючи на це, EBITDA сегмента залишилася позитивною EUR1 млн проти EUR0,2 млн у першому півріччі 2019 року.

"Зростаюча конкуренція з боку місцевих і іноземних гравців, зростання виробничих витрат через більш високі ціни на сире молоко (+ 9,4% у першому півріччі 2020 року порівняно з аналогічним періодом минулого року) спровокували зниження українського сегмента на рівні виручки", - зазначили в групі.

"Мілкіленд" в Україні в першому півріччі 2020 року продовжувала приділяти увагу розвитку продажів, насамперед, у каналі ключових клієнтів, зокрема за рахунок продажу своєї нішевої безлактозної продукції, а також сиру з пліснявою.

У першому півріччі 2020 року фінансовий результат російського сегмента групи показав зниження до негативної території за рівнем EBITDA на тлі більш низьких обсягів продажів і більш високих виробничих витрат, що пов'язано з ростом цін на сире молоко в РФ і девальвацією національної валюти. Так, ціни на сире молоко були в середньому приблизно на 4,1% вище, ніж у першому півріччі 2019 року.

Виручка цього сегмента в першому півріччі 2020 року впала удвічі в порівнянні з першим півріччям 2019 року до EUR17,5 млн, EBITDA була негативною - EUR0,8 млн у порівнянні з EUR0,8 млн (позитивне значення) за аналогічний період 2019 року.

В "Мілкіленді" повідомили, що в польському сегменті відбулися важливі зміни. Так, кілька років збиткової діяльності польської дочірньої компанії Milkiland EU Sp. z o.o. підштовхнуло керівництво групи до пошуку стратегічного інвестора для своєї діяльності в цій країні. В результаті група уклала інвестиційну угоду з місцевим партнером - Crema Vita Sp. z o.o., який надав сучасні технології виробництва сиру разом і діючі контракти з клієнтами B2B на ринках Західної Європи.

Відповідно до угоди 80% акцій дочірньої компанії Milkiland в ЄС Ostrowia Sp. z o.o. зі своїм основним виробничим активом - заводом з виробництва сиру "Островія" отримала Crema Vita Sp. z o.o. (Анатолій Мілевський володіє 98% акцій Crema Vita Sp. Z o.o, а операційному директору "Мілкіленд" Ользі Юркевич належить 2% акцій цієї компанії). "Мілкіленд" залишився міноритарним акціонером Ostrowia Sp. z o.o. з часткою в 20% статутного капіталу.

Таким чином, фінансовий результат польського сегмента бізнесу в першому півріччі 2020 року не був консолідований з результатами Milkiland Group у звітному періоді.

Виручка "Мілкіленд" в сегменті сиру і масла за шість місяців 2020 року знизилася на 42% - до EUR11,4 млн (31% від загальної виручки) на тлі зниження обсягів продажів сиру в Україні, Росії та Польщі. EBITDA даного сегменту склала EUR1,0 млн у порівнянні з EUR0,09 млн в першому півріччі 2019 року.

У першому півріччі 2020 року виручка "Мілкіленд" від виробництва суцільномолочних продуктів впала вдвічі і склала EUR15,78 млн (43% від загальної виручки), в основному за рахунок різкого скорочення операцій в Росії. EBITDA цього сегмента в звітному періоді перетворилася в негативну EUR0,7 млн євро проти позитивної EUR0,3 млн за аналогічний період 2019 року.

У першому півріччі 2020 року група продовжила розвивати міжнародні продажі молочної продукції, зокрема на нових ринках збуту. Продовжені продажі кошерної продукції (масло та сухі молочні продукти) в Ізраїлі, додаткові обсяги сухих молочних продуктів були продані в Китай, сухі молочні продукти знайшли своїх клієнтів на ринках Казахстану та Азербайджану.

Виручка сегмента "Інгредієнти" в вартісному вираженні в першому півріччі 2020 року знизилася майже на третину в порівнянні з аналогічним періодом 2019 року через більш низькі обсяги продажів і склала EUR9,79 млн (26% від загальної виручки). Маржу цих продажів було підірвано зростанням витрат на сировину, особливо в результаті зростання цін на сире молоко в Україні. EBITDA стала позитивною - EUR0,04 млн проти EUR0,3 млн з від'ємним значенням.

Група компаній "Мілкіленд" - великий виробник молочної продукції. Її виробничі потужності в Україні, Росії, Польщі можуть переробляти 1,33 млн тонн молока на рік. В Україні групі "Мілкіленд" належить 10 заводів, що виробляють широкий асортимент молочної продукції, зокрема сири, свіжі молочні продукти і масло, які реалізуються під торговими марками "Добряна" і "Коляда". Також група має заводи в Польщі та РФ.

"Мілкіленд" у 2019 році отримав чистий збиток в розмірі EUR11,6 млн, що в 1,7 рази менше, ніж у 2018 році. Його виручка за минулий рік скоротилася на 5,2% - до EUR125,76 млн.

Коментарі
Додати коментар