До новин

Проблемні борги спровоковані кредитами «під 0%» - НБУ

19 листопада, 2020
Фінансовий ринок
Проблемні борги спровоковані кредитами «під 0%» - НБУ

Низька фінансова грамотність потенційних позичальників і викривлена реклама кредитних установ збільшують портфелі проблемних кредитів.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на НБУ.

Про це розповіла начальниця управління захисту прав споживачів фінансових послуг НБУ Ольга Лобайчук під час круглого столу «Захист прав споживачів: як працюють нові вимоги до розкриття інформації кредиторами», організованого онлайн «Фінансовим клубом».

«Ми працюємо з банками і небанківськими установами, пояснюємо, що клієнти, які реально не можуть виплачувати кредити, беруть їх, бо бачать нуль чи 0,01% за автокредит», – зазначила вона.

При цьому споживачі можуть досі не замислюватися, що «нульових» кредитів не існує. «На ринку 1,5 тис. фінкомпаній. Є компанії, які працюють некоректно. Ви самі їх бачите в метро, на білбордах, ви бачите у рекламі цей нуль, який нулем не є, зірочку улюблену, щось дрібним шрифтом. На жаль, велика кількість компаній на небанківському фінансовому ринку недостатньо добросовісно працюють зі своїми клієнтами. Як наслідок, ми маємо проблеми в подальшому з поверненням проблемної заборгованості, оскільки люди бачать «нуль» і не розуміють, що це не нуль», – сказала пані Лобайчук.

При цьому якість розкриття кредитної інформації дуже низька. «Це не характерно для банків, але дуже характерно для мікрофинансових організацій – у них по три – п’ять сайтів. І, на жаль, тільки на одному сайті є більш-менш якась інформація про послугу. Всі інші використовуються як кредитний калькулятор, чи для подачі заявки, і більше ніякої інформації», – зазначила представниця НБУ.

В Moneyveo кажуть про аналіз своєї реклами не тільки з точки зору відповідності законодавству.

«У нас основна реклама онлайн. Є інформація, що в середньому людина витрачає на прийняття рішення одну-дві секунди. Відповідно і юридична інформація, яка буде допомагати їй прийняти правильне рішення – ставка, терміни кредиту, – теж викладається таким чином, щоб в ці одну-дві секунди вона встигла її побачити, прочитати, усвідомити і прийняти усвідомлене рішення», – розповіла заступниця керівника відділу договірного права і нормотворчості Moneyveo Анна Пархоменко.

Коментарі
Додати коментар