До новин

Fitch: Білоруські банки втрачають якість активів та ліквідність

25 листопада, 2020
Фінансовий ринок
Fitch: Білоруські банки втрачають якість активів та ліквідність

Зовнішня ліквідність є невисокою і ледь достатньої для виплат за зобов'язаннями.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на огляд банківського сектора Білорусі Fitch Ratings, який наводить "Хартія 97".

Діяльність кредитних установ відчуває зростаючий тиск з-за ослаблення якості активів, зумовленого наслідками пандемії, і з огляду на стресу ліквідності, викликаного волатильністю депозитів в період політичної нестабільності, що послідувала за президентськими виборами в серпні.

У III кварталі 2020 року білоруський банківський сектор втратив приблизно 6% клієнтських депозитів (без урахування впливу обмінного курсу). У роздрібному сегменті зниження склало 15% і торкнулося головним чином депозитів в іноземній валюті. Однак в цілому ситуація була частково згладжена припливом корпоративних депозитів на 5%.

Нацбанк Білорусі обмежив фінансування банків з причин загальної монетарної політики, і кредитним організаціям довелося підвищити процентні ставки по рублевих депозитах для утримання клієнтів. У жовтні ці ставки в середньому були приблизно на 500 б. п. вище, ніж на кінець першого півріччя 2020 року. Доларизація депозитів збільшилася до 66% на кінець III кварталу в порівнянні з 60% на кінець 2019 року.

«Банки знижували тиск на ліквідність за рахунок скорочення обсягів кредитування, в той час як відтік депозитів з вересня сповільнилося і обмінний курс також стабілізувався. Банки зберегли доступ до зовнішнього фондування (18% від зобов'язань) в III кварталі, але ризики рефінансування вище, оскільки нові запозичення мають короткі терміни », - йдеться в огляді.

Зовнішня ліквідність є невисокою і ледь достатньої для виплат за зобов'язаннями з короткими термінами до погашення. Валютна ліквідність в країні в основному вкладена в довгостроковий державний борг.

Fitch очікує, що влада може вивільнити частину цієї ліквідності, інвестованої в держборг, для державних банків в разі потреби.

Рейтингове агентство зазначає, що на кінець III кварталу показник достатності загального капіталу білоруських банків становив 16,4%, а непрацюючі кредити знаходяться на рівні 6% всіх кредитів.

Коментарі
Додати коментар