До новин

З Радикал Банку «сплило» в офшор 23 млн в день введення тимчасової адміністрації

07 серпня, 2015
Резонансні справи
З Радикал Банку «сплило» в офшор 23 млн в день введення тимчасової адміністрації

В день введення тимчасової адміністрації в Радикал Банк із рахунку ТОВ «СПР-Груп» перевели 22,8 млн грн на рахунок белізького «Лас Коммерс ЛТД», що є офшорною компанією.

Про повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на інформацію, що міститься в ухвалі Солом'янського районного суду міста Києва у справі №760/13622/15-к.

Згідно із матеріалами справи, на рахунку «СПР-Груп» у Радикал Банку зберігалися кошти за виконання держзамовлень – зокрема, за будівництво каналізаційних очисних споруд у Борисполі та Баришивці.

Тендери на ці роботи на суму 268,11 млн гривень «СПР-Груп» виграла у 2012 році.

У травні минулого року рахунки вказаного ТОВ були арештовані за поданням прокуратури в межах кримінального провадження за підозрою в привласненні держкоштів у розмірі 270 млн гривень. За кілька місяців справу закрили у зв’язку з відсутністю в діяннях складу злочину, тому арешт коштів був знятий.

10 липня 2015 року невстановлені особи через систему «клієнт-банк» перерахували із рахунку «СПР-груп» на рахунок «Лас Коммерс ЛТД» 22,8 млн гривень. Вказано що транзакція була здійснена начебто в рахунок сплати за цінні папери - «СПР-Груп» купував у «Лас Коммерс ЛТД» інвестиційні сертифікати, про що фірми уклали договір напередодні.

Проте, як випливає із матеріалів слідства, такий договір був відсутній.

18 липня Солом’янське райуправління МВС порушило кримінальне провадження по факту вказаної транзакції, внаслідок якої «СПР-груп» була завдана матеріальна шкода в особливо великих розмірах. Провадження порушено за ч. 4 ст. 190 ККУ.

Нагадаємо, «СПР-Груп» упродовж 2010-2012 років вигравало тендери на реконструкцію різноманітних каналізацій та очисних споруд на загальну суму близько мільярда гривень.

Після втечі Віктора Януковича дані про «СПР-Груп» було виявлено у документах, що знайшлися в Межигір’ї. Пізніше також з’ясувалося, що водоочисне та інше обладнання на суму близько 65 млн євро фірма імпортувала від польської компанії «Teria Energy Sp.zo.o», що належить двом посадовим особам «Радикал Банку» - раднику голови правління та міноритарному акціонеру Ярославу Бері та Ярославу Гірняку - екс-раднику голови правління.

Радикал банк віднесений НБУ до категорії неплатоспроможних 9 липня, а 10 липня отримав тимчасову адміністрацію.

З цього випливає, що перерахування коштів офшорній компанії «Лас Коммерс ЛТД» відбувалося у момент зміни керівництва.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, ФГВ звинувачував МВС у незаконних слідчих діях довкола Радикал Банку.

Коментарі
Додати коментар