До новин

ФГВФО достроково погасив частину боргу перед Міністерством фінансів на суму 2 млрд грн

19 лютого, 2021
Фінансовий ринок
ФГВФО достроково погасив частину боргу перед Міністерством фінансів на суму 2 млрд грн

17 лютого 2021 року Фонд гарантування вкладів фізичних осіб вчергове здійснив дострокове погашення своїх боргових зобов’язань перед Міністерством фінансів України на суму 2 млрд грн.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на Фонд.

Із них 1,2 млрд грн – заборгованість за векселем та 0,8 млрд грн – нараховані відсотки.

"Фонд гарантування продовжує достроково розраховуватися за своїми кредитними зобов’язаннями. Це вже стає свого роду традицією: на початку 2020 року ми достроково перерахували Міністерству фінансів 2 млрд грн, які були спрямовані на забезпечення функціонування Фонду розвитку підприємництва та реалізацію державної програми «Доступні кредити 5-7-9». Цього року, перераховані нами кошти, також мають піти на функціонування Фонду розвитку підприємництва. Нам принципово важливо, щоби сплачені Фондом гарантування кошти йшли на виконання таких важливих державницьких ініціатив, покликаних сприяти розвитку економіки та покращенню добробуту українських сімей", - сказала Світлана Рекрут, директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Нагадаємо, протягом 2014-2016 років для забезпечення виплат гарантованого відшкодування вкладникам неплатоспроможних банків Фонд залучив у Міністерства фінансів та Національного банку кредитні кошти, на загальну суму майже 80 млрд грн. Вартість запозичень складала від 9,99 до 14%.

На сьогодні Фонд повністю розрахувався із НБУ, виплативши 25,6 млрд грн із яких 5,5 млрд грн – нараховані відсотки. А також перерахував Міністерству фінансів 19,6 млрд грн, з яких майже 7 млрд грн – нараховані відсотки. Завдяки цьому достроковому погашенню також зменшилась база нарахування процентів за позиками, і нині залишок боргових зобов’язань Фонду складає 46,94 млрд грн, за якими Фонд до кінця 2031 року має сплатити 64,16 млрд грн відсотків.

Коментарі
Додати коментар