До новин

Минулого року в Україні ліквідували 10 тисяч підприємств

18 березня, 2021
Ліквідація
Минулого року в Україні ліквідували 10 тисяч підприємств

У 2020 році, що через пандемію українці переважно провели в умовах карантинних обмежень, юридичних осіб було відкрито на 20% менше у порівнянні з 2019 роком, а ліквідували протягом року 10 тисяч підприємств.

Про це йдеться у дослідженні YouControl з посиланням на Єдиний держреєстр юридичних та фізичних осіб-підприємців, повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація».

Так, минулоріч нових юридичних осіб відкрилося 54 тисяч – на 20% менше, ніж у "докризовому" 2019 році. Найбільше серед них фірм з комплексного обслуговування об’єктів: ЖЕКів, ОСББ та інших обслуговувальних фірм, пояснюють у Youcontrol. Їх в Україні з’явилося майже 3,5 тисяч.

На другому місці за розповсюдженістю – неспеціалізована оптова торгівля, де стало на 3,2 тисячі юросіб більше. "Загалом у різних галузях оптової торгівлі зареєструвалася майже п’ята частина від усіх компаній, які відкрилися у 2020-му", – коментують у дослідженні.

Ліквідували ж минулоріч понад 10 тисяч підприємств, або на третину менше за статистику 2019 року. Найбільше, п’яту частину від усіх, закрили у Києві.

Водночас, ФОПів стало лише на 5% менше у порівнянні з 2019 роком, а саме роботу розпочали 247,5 тисяч фізосіб-підприємців. Найбільше, понад 31 тисяча, зареєструвалася у лютому. А у квітні, першому місяці після впровадження карантину, стався найгірший спад за 4 роки – зареєстрували лише 8 549 нових ФОПів.

Незначне зниження кількості зареєстрованих ФОП у 2020-му експерти пов’язують і з карантинними обмеженнями. Проте цей фактор став лише одним з низки тих, що вплинули саме на закриття фізосіб-підприємців.

Попри кризовість 2020-го, "говорити про кризу серед малого підприємництва наразі зарано": станом на початок 2021-го в країні були активними понад 1,9 мільйона ФОПів.

Коментарі
Додати коментар