До новин

ЄБРР пов'язує входження в Ощадбанк з належним станом справ у ФГВФО

17 червня, 2021
Фінансовий ринок
ЄБРР пов'язує входження в Ощадбанк з належним станом справ у ФГВФО

Керівники НБУ та ЄБРР 15 червня обговорили поточний стан розвитку фінансового сектору України, його подальше реформування і низку актуальних питань взаємного співробітництва. Зокрема, йшлося й про Ощадбанк.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на НБУ.

У зустрічі взяли участь глава НБУ Кирило Шевченко, його заступники Юрій Гелетій та Ярослав Матузка, а також керуючий директор ЄБРР в країнах Східної Європи та Кавказу Маттео Патроне, керуючий директор ЄБРР у секторі фінансових установ Франсіс Маліж, директорка у регіоні Західні Балкани і Східної Європи Александра Вукосавлевич, заступник голови ЄБРР в Україні в секторі фінансових установ Александр Павлов та старший банкір відділу фінансових установ ЄБРР Оксана Яворська.

Сторони детально обговорили прогрес у зниженні рівня непрацюючих кредитів в банківській системі та перспективи приватизації державних банків.

Окремо приділили увагу проєкту закону про реструктуризацію боргу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та приєднання до нього Ощадбанку.

"Однією із передумов залучення інвестицій ЄБРР є те, що Ощадбанк приєднається до Фонду гарантування вкладів. Це дозволить, як тільки буде ухвалений відповідний закон, створити рівні умови у банківському секторі, а також належне підґрунтя для виконання Фондом його завдань. Продовження практики належного корпоративного управління у обох цих установах також залишається визначальною умовою нашої співпраці", – зазначив Франсіс Маліж.

Керівники двох інституцій також обговорили необхідність створення стійкого, надійного та прозорого небанківського фінансового сектору. Вагомим кроком у цьому напрямку стане очищення сектору, розкриття реальних власників усіх небанківських фінустанов та очікуване ухвалення низки профільних законопроєктів, які сьогодні перебувають на різних етапах розгляду у Верховній Раді.

"Національний банк спрямовує свою діяльність на якісне та системне оновлення регуляторного поля як для банків, так і для небанківських фінансових установ задля створення умов для їхнього ефективного функціонування та забезпечення захисту прав споживачів", – зазначив Кирило Шевченко.

Представники Європейського банку реконструкції та розвитку високо оцінили реформи Національного банку у небанківському фінансовому секторі для його очищення та підвищення ефективності нагляду та регулювання.

Сторони також обговорили процес розробки та імплементації дорожньої карти НБУ зі сталого та зеленого фінансування, співпрацю НБУ та ЄБРР у межах своп-угоди, реалізацію проєктів технічної допомоги, спрямованих на здійснення оцінки відповідності пруденційного регулювання вимогам ЄС та діяльність проєктного офісу в НБУ для сприяння реалізації Стратегії розвитку фінансового сектору.

"Я радий ще одній конструктивній і практичній зустрічі із Головою Національного банку Кирилом Шевченком. ЄБРР надихають серйозні наміри України щодо скорочення частки держави у банківському секторі, ми активно враховуємо це у нашій співпраці із Ощадбанком", – підбив підсумки переговорів Франсіс Маліж.

Нагадаємо, Ощадбанк готують до кредитної угоди з ЄБРР з можливістю конвертації в акції банку.

Коментарі
Додати коментар