До новин

Рефінансування здорожчало: банки вирішили не залучати в НБУ короткі кредити під 9%

26 липня, 2021
Фінансовий ринок
Рефінансування здорожчало: банки вирішили не залучати в НБУ короткі кредити під 9%

За даними НБУ, 23 липня банки не залучали в нього рефінансування, тоді як графік проведення тендерів з підтримання ліквідності передбачав для фінустанов можливість отримати в регулятора в цей день короткі позики на строк до 82 днів.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на Finbalance.

"Черговий кількісний тендер з підтримання ліквідності банків, оголошений на 23.07.2021, вважається таким, що не відбувся", - констатує НБУ.

Нагадаємо, 22 липня правління Нацбанку вирішило підвищити облікову ставку з 7,5% до 8,0%.

Крім того, регулятор ухвалив рішення збільшити вартість рефінансування із 23 липня, зокрема, передбачивши, що

- ставка за кредитами рефінансування на строк до 90 днів, що надаються шляхом проведення кількісного тендеру, дорівнюватиме "облікова ставка + 1 в. п." (раніше вона дорівнювала обліковій ставці);

- ставка за кредитами рефінансування на строк до 3 років, що надаються шляхом проведення процентного тендеру, буде не меншою, ніж "облікова ставка + 1 в. п." (раніше вона була не меншою за облікову ставку).

"Для зниження інфляції на горизонті монетарної політики Національний банк вже тричі підвищував облікову ставку в цьому році. Водночас для посилення впливу монетарної політики правління центробанку вирішило додатково підвищити ставку за кредитами рефінансування на 1 в. п.", - зазначив голова НБУ Кирило Шевченко.

З огляду на збереження високої ліквідності банківської системи – на 22 липня вона перевищує 200 млрд грн – розміщення депозитних сертифікатів строком до 14 днів визначено основною операцією НБУ з регулювання ліквідності. Як і раніше, під час проведення таких кількісних тендерів процентна ставка за депозитними сертифікатами встановлюватиметься на рівні облікової.

Коментарі
Додати коментар