До новин

Пішла в суд справа про мільйонні збитки трьом вугільнодобувним держпідприємствам

09 листопада, 2021
Збитки
Пішла в суд справа про мільйонні збитки трьом вугільнодобувним держпідприємствам

8 листопада за матеріалами досудового розслідування НАБУ прокурорами САП закінчено досудове розслідування та скеровано до суду обвинувальний акт стосовно 8 осіб, серед яких службові особи трьох державних вугільнодобувних підприємств ДП «Селидіввугілля», ДП «Мирноградвугілля» та ДП «Шахтоуправління Південнодонбаське №1».

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру у Telegram.

В ході досудового розслідування встановлено, що у 2016 -2018 роках група осіб організувала схему, яка встановлювала фактичний контроль за державними закупівлями трьох вищезгаданих державних підприємств – від відстеження потреб держпідприємств у закупівлях, формування умов тендерів, контактів з потенційними постачальниками до визначення очікуваної вартості закупівлі, переможців тендерів та контролю за розрахунками з ним.

Під час дослідження закупівель вказаних підприємств, антикорупційні органи встановили факти, що у майже 70 закупівлях договори на постачання отримувала одна компанія.

Так, постачання паливно-мастильних матеріалів, запасних частин до гірничо-шахтного обладнання, металовиробів, кабельної продукції для шахт мала поставити одна й таж компанія. Проте з’ясувалося, що ця компанія виконувала роль посередника, перепродуючи з націнкою товар, придбаний в учасників реального сектору, які зважаючи на навмисно створені учасниками схеми перешкоди не мали реальних шансів напряму співпрацювати з держпідприємствами.

Як наслідок, вказані державні вугледобувні підприємства за три роки закупили товарів за завищеними цінами на загальну суму 174,5 млн гривень, незаконно переплативши понад 51,17 млн гривень.

16 березня 2020 року двом учасникам злочинної схеми повідомлено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч.4 ст.28, ч.5 ст.191, ч.1 ст.255 КК України. 19 березня 2020 року — ще 6 службовцям держпідприємств.

На сьогодні досудове розслідування у справі закінчено. Обвинувальні акти стосовно фізичної особи, яке слідство вважає організатором злочинної організації, секретаря тендерного комітету ДП «Селидіввугілля», секретаря тендерного комітету ДП «Мирноградвугілля», голови тендерного комітету ДП «Шахтоуправління Південнодонбаське №1», секретаря тендерного комітету ДП «Шахтоуправління Південнодонбаське №1», членів тендерних комітетів ДП «Шахтоуправління Південнодонбаське №1» та ДП «Шахтоуправління Південнодонбаське №1», а також фізичної особи скеровані до Вищого антикорупційного суду для розгляду по суті.

Матеріали стосовно дій ще трьох осіб виділені в окреме кримінальне провадження. Йдеться про підозрюваних директора ТОВ «Доненергоекспорт» (оголошений у розшук у березні 2020 року), голову тендерного комітету ДП «Мирноградвугілля» (оголошений у розшук у квітні 2020 року), а також про невстановлену особу.

Коментарі
Додати коментар