До новин

Іноземним банкам заборонили банкрутити російських позичальників

03 вересня, 2015
Банкрутство фінустанов
Іноземним банкам заборонили банкрутити російських позичальників

Bank of Cyprus не вдалося скористатися правом банкрутити російських боржників, минаючи тривалу процедуру стягнення боргу через суд.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Ведомости».

Як повідомляється, в середині серпня московський апеляційний суд скасував вигідне для банку червневе рішення першої інстанції.

Воно встановило, що Bank of Cyprus підтвердив свій банківський статус ліцензією, виданою ЦБ Кіпру, і має право до стягнення боргу збанкрутувати компанію «Жедочі-33». Вона виступала поручителем з неповерненого кредиту компанії «Миханики Русія» на 10 млн євро.

На думку апеляції, для проведення таких операцій, а значить, і для спрощеного банкрутства російських боржників у банку повинна бути ліцензія ЦБ.

Bank of Cyprus вже подав касаційну скаргу на це рішення.

«Це рішення розходиться з більш раннім рішенням апеляції за аналогічним позовом проти компанії «Жедочі-16», винесеним суддями того ж судового складу два місяці тому, - відзначає радник міжнародної юридичної фірми White & Case Павло Булатов (представляє інтереси Bank of Cyprus в суді). - З останнього рішення не ясно, чому позиція суду змінилася на протилежну».

Крім того, апеляційна інстанція визначила, що банки-кредитори не можуть банкрутувати у спрощеному порядку поручителів по кредитах.

Саме ними виступали обидві компанії «Жедочі».

«Право на звернення до суду виникає у банку з дати виникнення у боржника ознак банкрутства, в даному випадку мова йде про правовідносини, що виникли між боржником за кредитним договором і самим кредитором, а не про правовідносини кредитора і поручителя, - зазначає суд. А значить, перш ніж банкрутити поручителя, банку потрібно дочекатися стягнення боргу через суд.

Питання правоздатності іноземних банків в Росії виникає не вперше.

Так, в 2013 році під питання було поставлено в цілому право іноземних банків кредитувати російських позичальників, коли суд засумнівався в дійсності кредитного договору між казахським Халик-банком і російським боржником - компанією «Оргбуд».

Проте у результаті питання було вирішене на користь банку.

Новий виток спору про рівність прав російських та іноземних банків-кредиторів пов'язаний з появою в кінці минулого року в банкрутному законодавстві норми, що дозволила банкам запускати процедуру банкрутства юросіб без судового стягнення боргу, на яке йде до півтора років.

Коментарі
Додати коментар