До новин

ДПЗКУ отримала більше 300 мільйонів збитків за 3 квартали

07 грудня, 2021
Збитки
ДПЗКУ отримала більше 300 мільйонів збитків за 3 квартали

За три квартали акціонерне товариство "Державна продовольчо-зернова корпорація України", яке перебуває в управлінні Мінекономіки, отримала чисті збитки на суму 327,9 млн грн.

Про це свідчить зведений звіт ДПЗКУ про виконання показників фінансового плану за 9 місяців, повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на проєкт "Марлін" і "Економічну правду".

Станом на жовтень корпорація мала фінансових зобов'язань на загальну суму 25,2 млрд грн.

"23,9 млрд грн цієї суми становить борг ДПЗКУ перед Китайською національною корпорацією машинної промисловості і генеральних підрядів, який українська сторона має виплатити до 2027 року", - йдеться у повідомленні.

"У 2012 році ДПЗКУ уклала кредитну угоду із китайською корпорацією, за якою зобов'язались щорічно постачати зерно до Китаю. Але через численні корупційні скандали виконання контракту регулярно зривалося", - нагадує "Марлін".

У пояснювальній записці ДПЗКУ другий квартал поспіль зазначає, що китайські кредитори відмовляються від більшості поставок української корпорації, чим суттєво знижують дохід останньої.

"При реалізації сільськогосподарської продукції Товариство, у відповідності до умов Генерального договору про співпрацю, надає пропозиції щодо постачання зернових стратегічному партнеру компаніїї ССЕС. Фактично, більшість наданих пропозицій компанія ССЕС не підтвердила, що в свою чергу негативно відобразилось на фактичних обсягах реалізації", - заявила зернова корпорація.

У жовтні новий директор компанії заявив про відсутність коштів для погашення боргу.

"Оскільки кредит надавався під державні гарантії, то за відсутності коштів у компанії платити за кредит будуть з державного бюджету", - йдеться у повідомленні.

З вересня 2021 року ДПЗКУ очолює Василь Коваленко. Попереднього директора Андрія Власенка звільнили після його затримання правоохоронним органами пілся звинувачень у привласненні 71 млн грн компанії.

Згідно фінансового звіту, зарплата керівника компанії складає 427 тис грн, члена правління 282 тис грн, менеджера середньої ланки 23 тис грн, а працівника - 10 тис грн.

Таким чином, зарплата керівника у 43 рази вище за оплату праці працівника. Загалом, на оплату праці 4297 осіб компанія витрачає 59 млн грн в місяць.

ДПЗКУ увійшла в топ-5 збиткових державних компаній України за результатами півріччя поточного року. 

Державна продовольчо-зернова корпорація  національний оператор зернового ринку України, надає послуги у сфері зберігання, переробки, перевалки та експорту зернових. Корпорація позиціонує себе на ринку як найпотужніша державна вертикально–інтегрованою компанія в аграрному секторі економіки країни.

Нагадаємо, державна зернова корпорація України не має достатньо коштів на виплати за китайським кредитом.

Уряд створив міжвідомчу робочу групу, яка займеться питанням виплат Державної зернової корпорації за боргами перед китайськими держкомпаніями.

У першому півріччі 2021 року "Державна продовольчо-зернова корпорація України" отримала чисті збитки на суму 87,5 млн грн, за 5 років збитки сягнули 10 млрд грн.

Вищий антикорупційний суд виправдав трьох фігурантів справи про розтрату 88 млн грн Державної продовольчої зернової корпорації.

Коментарі
Додати коментар